Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Odjeveni u traperice i bijele košulje pjevali ABBA-u i odlično se zabavili

19.05.2017. 22:00
Odjeveni u traperice i bijele košulje pjevali ABBA-u i odlično se zabavili


Puna koncertna dvorana dočekala je koncert dvaju zborova, jednog hrvatskog i jednog švedskog. U Koncertnoj dvorani braće Bersa, održan je koncert švedskog zbora Röstrum i zadarskog domaćina HPGD Zoranić pod nazivom Večer zborske glazbe.
Zoranićevci su izveli četiri skladbe, među njima i onu Lipe li su Zadranke divojke te Katedrala sv. Stošije, prema tekstu Miljenka Mandže i uglazbljenu od strane Antuna Doličkog, a koja govori o ratnom razaranju zadarske prvostolnice.
Nakon toga u dvoranu su ušli švedski pjevači izvodeći tradicionalni svadbeni marš, a u nastavku su publiku razveselili uz nekoliko švedskih te jednom tradicionalnom norveškom pjesmom.
– A sada, nešto potpuno drukčije!, kazao je voditelj zbora Magnus Ekman, a onda je uslijedila izvedba pjesme Mercedes Benz američke pjevačice Janis Joplin.
Tu su osvojili srca zadarske publike, ali i u nastavku izvedbom skladbe Indie Arie Gift of Acceptance, koja govori o toleranciji i koju su nadahnuto otpjevali. Na repertoaru im je i uglazbljeni Shakespeareov sonet pod brojem 18 koji počinje poznatim stihom “Shall I compare thee to a summer’s day”.
Zbor Rostrum je mješoviti zbor iz Goteborga. Osnovan je 1986. i ima oko 40 članova. Tijekom svoje povijesti izvodio je razna djela autora klasične i folklorne te pop glazbe. Zbor je tijekom godina bio na mnogim turnejama i to u Belgiji, Francuskoj, Italiji, Češkoj, Nizozemskoj, Španjolskoj, Poljskoj, Velikoj Britaniji i Njemačkoj. Njihov voditelj i dirigent od 1996. je Magnus Ekman.
Dojma smo da se svi članovi zbora, odjeveni u traperice i bijele košulje, u svemu ovome jako dobro zabavljaju, zajedno putuju i pjevaju. A da ne bi bilo da su došli iz Švedske i nisu se dotaknuli njihove najveće pjevačke senzacije, uz veliko odobravanje iz publike, u kojoj je bilo i domaćih i turista, otpjevali su uspješnicu grupe ABBA Take A Chance On Me.
Hrvatsko pjevačko glazbeno društvo Zoranić djeluje od davne 1908. Tijekom svoje bogate povijesti, Zoranić je djelovao kroz različite vokalne i instrumentalne sastave, plesne te dramske grupe. U Koncertnoj dvorani braće Bersa nastupio je nebrojno puta, a na svom repertoaru izvodi djela skladatelja kao što su Jakov Gotovac, Antun Dolički, Sergej Rahmanjinov, Krešimir Magdić, Marurice Duruflé i drugi. Njihov dirigent od prošle godine je Tomislav Košta, a preksinoćnji nastup publika je pozdarvila velikim pljeskom. U ovoj godini očekuje se i gostovanje zadarskog zbora u Göteborgu.