Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U Gradskoj loži susret sa ženama svijeta

19.05.2017. 22:00
U Gradskoj loži susret sa ženama svijeta


Izložba se sastoji od 130 izložbenih listova s gotovo 1000 poštanskih maraka, malih araka, blokova, omotnica prvog dana i maksimum karata na kojima su prikazane mnoge znamenite i poznate žene
Jednostavno, mi smo žene, naslov je izložbe otvorene u Gradskoj loži. Prva samostalna izložba Renata Šarića organizirana je od strane Društva filatelista Zadar i Narodnog muzeja Zadar. U ime domaćina okupljene je pozdravila mr. sc. Renata Peroš, ravnateljica NMZ-a koja je pozdravila Grozdanu Perić, saborsku zastupnicu i Božidara Longina, zadarskog dožupana.
– Dobrodošli na susret sa ženama svijeta, koje su obilježile povijest i ostale zauvijek dio neprolaznog vremena. Jednostavno, mi smo žene, naziv je ove izložbe koji nosi svu snagu žena u jednoj misli, s kojima sam se i sama susretala, kao povjesničarka umjetnosti i arheolog, proučavajući i čitajući o njima, koje ulijevaju samopouzdanje vremenu u kojem žive, kazala je Peroš.
Igor Černigoj izrazio je zadovoljstvo što nakon dvije godine ponovno izlažu u Gradskoj loži, u ovom kultnom prostoru u Zadru, na čemu je zahvalio ravnateljici Peroš.
– Ova izložba je još jedan doprinos našeg Društva kulturi i kulturnim događanjima u našem gradu. U ožujku smo imali Međunarodni dan žena, a prije nekoliko dana Majčin dan, blagdan u čast majki i majčinstva koji se u većini zemalja pa tako i Hrvatskoj obilježava svake godine u svibnju. Tim je povodom organizirana i ova izložba, posvećena znamenitim i poznatim ženama svijeta. Izvanredne znanstvenice, spisateljice, političarke, umjetnice, humanitarke i sportašice zadužile su svoje zemlje, ali i čitav svijet, djelujući na različitim poljima društvenog života. Ne može se živjeti s njima, a još je teže bez njih, riječi su kojima su mnogi muškarci opisali žene. No, mnoge su žene svojim položajem, karizmom, upornošću i talentom zadužile čovječanstvo, istaknuo je Černigoj napominjući kako su mnoge znamenite i poznate žene zabilježene i na poštanskim markama.
– Nema države koja svoja izdanja poštanskih maraka nije posvetila znamenitim i poznatim ženama. A riječ je o gotovo 200 poštanskih uprava koje okuplja Svjetska poštanska unija, istaknuo je Černigoj. Izložba se sastoji od 130 izložbenih listova s gotovo 1000 poštanskih maraka, malih araka, blokova, omotnica prvog dana i maksimum karata na kojima su prikazane mnoge znamenite i poznate žene.
Izložbu je otvorio Radovan Dunatov, pročelnik Grada Zadra za kulturu i šport.
– Kad se govori o ženama uvijek se govori fragmentarno, a ovdje cjelovito, od njihovih znanstvenih, političkih postignuća pa sve do milosrdnih, poput Majke Terezije, kazao je Dunatov.