Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Znanjem do posla

Autor: Mile Marić

19.06.2008. 22:00
Znanjem do posla

Foto: Mile MARIĆ



Projektom povećavamo mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja, posebno za osjetljive društvene skupine – ističe Mirko Erstić
ZaMirNET, Zadarska županija, Grad Benkovac, HZZ – područna služba Zadar, HGK – Županijska komora Zadar) te Učilište Algebra jučer su podijelili ECDL diplome za 48 nezaposlenih osoba s područja Benkovca, Novigrada i Polače, koje su u proteklih 4 mjeseca polazile informatičku obuku i obuku o proaktivnom traženju posla.
Nezaposlene osobe uključene u projekt „Znanjem do posla” završile su osnovno informatičko obrazovanje i okrunile ga svjetski priznatom ECDL diplomom, nakon čega su prošle obuku o tome kako proaktivno tražiti posao.
– Ovim projektom povećavamo mogućnost zapošljavanja i samozapošljavanja, posebno za osjetljive društvene skupine u koje spadaju i nezaposleni – istaknuo je gradonačelnik Benkovca Mirko Erstić.
Projekt vrijedi 760 tisuća kuna, a financiran je sredstvima Svjetske banke kroz „Projekt socijalno-gospodarskog oporavka” (PSGO) Ministarstva mora, turizma, prometa i razvitka Republike Hrvatske.
Željko Marić, pročelnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Zadar, područne službe Zadar, izuztetno važnim ocjenjuje ponovno radno aktiviranje i zapošljavanje nezaposlenih osoba, te stvaranje informatičke infrastrukture u područnim službama HZZ-a, koja će korisnicima biti kontinuirano na raspolaganju.
Osim informatičke obuke, polaznici su imali prilike sudjelovati u obuci za proaktivno traženje posla koja je provedena u obliku interaktivne nastave radioničkog tipa i savjetovanja. Obuka je bila hibridnog tipa: uz radionice uživo, polaznici su se koristili ZaMirNET-ovim programom za učenje na daljinu (e-learning) koji omogućuje samostalno učenje. Voditelji su bili stručnjaci za izbor zanimanja i profesionalno usmjeravanje te upravljanje ljudskim potencijalima.
Projektom “Znanjem do posla” na području Zadarske županije obuhvaćena su naselja Benkovac, Novigrad i Polača, a u projektnim aktivnostima bili su obuhvaćeni i korisnici s područja Babindub, Crno, Posedarje, Poličnik i Zemunik Donji.
Da je projekt pronašao plodno tlo potvrđuju nam Helena Škara i Irena Grgić, koje su zahvaljujući ECDL diplomi dobili posao, jedna u privatnom sektoru, a druga u državnoj upravi, zbog čega preporučuju sudjelovanje u projektu i drugim nezaposlenima.
 
Potražnja za informatički pismenim radnicima Bernard Kotlar, voditelj zadarske poslovnice Učilišta Algebra naglasio je da sva istraživanja vezana uz zapošljavanje pokazuju da postoji velika potražnja za djelatnicima koji su informatički pismeni. Kroz ECDL školovanje i certifikaciju može se povećati mogućnost pozitivne promjene radnog statusa korisnika projekta. Time se istovremeno utječe na povećanje samopouzdanja korisnika te na poboljšanje kvalitete njihovog života, kaže Bernard Kotlar.
“Vozačka dozvola” za računala ECDL (European Computer Driving Licence) je svojevrsna „vozačka dozvola” za korištenje osobnih računala te predstavlja ispit koji se sve češće traži kao jedan od uvjeta prilikom zapošljavanja, odnosno koji služi kao dokaz o tome da osoba vlada vještinama korištenja računala. ECDL je priznat u cijeloj Europi i mnogim zemljama svijeta.
Cjeloživotno učenje – Izuzetno nam je drago da smo kroz ovaj projekt mogli doprinjeti ne samo većoj zapošljivosti stanovništva na širem području Benkovca već i promovirati cjeloživotno učenje kao jedan od preduvjeta izgradnje društva temeljenog na znanju, rekla je Danijela Babić, direktorica ZaMirNET-a kao nositelja projekta.