Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Oporba negodovala, većinski vijećnici šutke sve prihvaćali

19.06.2011. 22:00
Oporba negodovala, većinski  vijećnici šutke sve prihvaćali


Iako su oporbeni vijećnici od načelnice i predsjednika OV-a tražili odgovore poput alternativnog plana ukoliko se odustane od aktualnog projekta odvodnje te što na Sjednici rade Željko Marić i Mladen Utković, mahom su ostali bez odgovora, a odbijanjem je završio i njihov prijedlog izglasavanja nepovjerenja predsjedniku OV-a


Burnom raspravom  između trojice oporbenih vijećnika Općine Vrsi s predsjednikom Općinskog vijeća  Mijom Radobuljcem i načelnicom Sandrom Vukić u petak  navečer započela je i okončana  još jedna sjednica vijeća te  Općine, a oporbenjaci su još  jednom, kako se moglo čuti,  ostali bez odgovora na postavljena pitanja. Na samom  početku sjednice, prilikom usvajanja dnevnog reda, oporbenjaci su predložili izglasavanje nepovjerenja predsjedniku Općinskog vijeća, Miji  Radobuljcu, no nakon što je  osam HDZ-ovih vijećnika šutke podiglo ruku “protiv”, prijedlog je odbijen, pa je uslijedio još burniji aktualni sat.
– Mi smo valjda jedina  Općina koja na jednom Vijeću  usvaja zapisnike s protekle  četiri sjednice. Što se tiče zapisnika s prošle sjednice, on  nema veze ni sa čim što se  događalo na sjednici. To su falsifikati, kazao je nezavisni vijećnik Jandrija Perković na što  mu je Radobuljac odgovorio  da ne zna kako on uopće ima  uvid u to što se događalo podsjetivši ga da je on zajedno s  ostalom dvojicom oporbenih  vijećnika napustio posljednju  sjednicu, a potom je tu primjedbu prokomentirala i načelnica Vukić.
Oporba tvrdi da su  zapisnici falsificirani
– Već četiri godine gospoda  iz oporbe tvrde kako zapisnik s  proteklih sjednica nije istinit.  Ako većina glasa za taj zapisnik i prihvaća ga te se slaže s  njegovim sadržajem, onda vi  očito ne čujete dobro, zaključila je Vukić.
Nakon rasprave o zapisniku,  Mile Predovan, vijećnik  HSS-a, zatražio je od Vukićeve  da se ispriča zbog ponašanja i  izrečenih uvreda na adresu  oporbe na prošloj sjednici zbog  čega su, istaknuo je Predovan,  oporbenjaci i napustili Sjednicu. Dodao je kako je predočeni im zapisnik falsifikat te  da u njemu ne piše ništa što je  tada bilo rečeno, niti je iz njega  vidljiv razlog zbog kojega su  napustili sjednicu. Nakon nekoliko upadica načelnice Vukić pa i predsjednika OV-a Radobuljca, Predovan je ustvrdio  kako bi predsjednik OV-a trebao svoju dužnost obavljati na  način da zaštiti sve vijećnike, a  ne samo nadređenu mu načelnicu i vijećnike većinskog  HDZ-a.
– Mi smo znali da naš prijedlog izglasavanja nepovjerenja predsjedniku neće proći,  ali smo ga predložili kako bi  Vam ukazali na činjenicu da ne  radite svoj posao, kazao je Predovan. Na njegove riječi nadovezala se načelnica Vukić ispričavši se svima onima koje je  protekle četiri godine svoga  mandata uvrijedila, oštro se  potom sručivši na Predovana.
– Ispričavam se svim vijećnicima koji ovo slušaju već drugi  put. Vaša demagogija je svaki  put ista i u startu je negativistička. Zaboravljate da se  ovu načelnicu vrijeđalo po medijima i da si svatko uzima za  pravo da ju vrijeđa, kazala je  Vukić napomenuvši kako je  očito da Predovan ovo pitanje  postavlja zbog nazočnih novinara pa mu je posavjetovala da  to učini vani. No, Predovana  njezin odgovor nije pokolebao  pa je zatražio i da se načelnica  očituje o projektu kanalizacije  Nin-Vrsi-Privlaka.
Vukić odbila projekt jer  ga ne razumije
– Dolazi trenutak kada će taj  projekt ili biti potpuno obustavljen ili će Općina biti izbačena iz njega. Zašto se po  mjestu šuška kako EU financira samo projektnu dokumentaciju, a ne i ostalo? Dokumentaciju u potpunosti financiraju Hrvatske vode, dok ostatak financira EU. Ja ne želim  da se ove moje riječi protumače kao osobni animozitet  prema nekom, ali u trenutku  kada su po medijima svima  puna usta sredstava iz europskih fondova, mi novac odbijamo. Ako vam netko nudi milijune, a vi ih odbijete, ne moram vam ni reći s čim to graniči,  kazao je Predovan.
– O ovome se pisalo u novinama i ja ću samo reći da je  od određenih novina neodgovorno pisati kako su me zvali i  nisu dobili jer ja se uvijek i  svima javljam kad to mogu.  Zvali su me samo zbog čestitki  u povodu Dana državnosti.  Tekst koji je objavljen je namjerno i tendenciozno napisan i  zna se iz čije to “kuhinje” ide,  ogorčeno je zaključila Vukić,  no iako su oporbenjaci od nje  zatražili da imenuje “kuhare”,  ona to nije učinila. Istaknula je  kako su svi vijećnici bili nazočni izlaganju Petra Bilaća u  Ninu na prezentaciji cijelog  projekta, napomenuvši kako  izlaganje nije bilo precizno, niti je ona iz tog predavanja mogla zaključiti koliko će točno  projekt koštati Općinu, a da joj  ništa jasnije nije bilo ni nakon  odlaska u Hrvatske vode.
– Molim gospodu Bilaća i  ostale iz Hrvatskih voda da se  prvo usuglase i kažu koliko će  taj projekt ukupno koštati, koliko će koštati ponaosob svakog mještanina Vrsi, a zatim  neka o tome izvijeste vijeće i  mještane. Tada ćemo odlučivati hoćemo li sudjelovati u projektu i to referendumom, podcrtala je Vukić. Nakon nekoliko burnih rečenica i  međusobnih prepucavanja  Predovan je načelnicu upitao  tko će snositi političku odgovornost ako ovaj projekt propadne. Na njegovo pitanje  predsjednik Vijeća i načelnica  samo su se nasmijali, što je  zasmetalo vijećnika Predovana  pa im je rekao da ga ne gledaju  podsmješljivo, jer bi propast  projekta bila velika šteta za  Općinu. U priču se uključio  vijećnik Slobodan Marinković  Bili iz Poljica kazavši kako je  on protiv projekta, jer bi to bilo  jako štetno za njegovo mjesto.
Projekt odvodnje šteti  Poljicima
– Zašto bi netko dobio petu  zvjezdicu, a drugi ostao u sikavcu?! Poljicima bi to poskupjelo vodu za 30 do 40 posto,  a ne bi bilo novca ni za asfaltiranje cesta. Lijepo bi bilo  imati kanalizaciju, ali mi u Poljicima još ni vodu nemamo –  zaključio je Marinković, jedini  vijećnik iz Poljica, no ipak  značajan jer iza njega stoji biračko tijelo tog mjesta koje  igra značajnu ulogu na lokalnim izborima za Općinu Vrsi.  Riječima “reci, što su ti  obećali”, Predovana je potom  pokušao isprovocirati predsjednik Vijeća Radobuljac, a i  načelnica Vukić komentarom:  “nije Vam ovo kao kada ste Vi  bili na vlasti – piši pet digni  deset”, na što su se sva tri oporbena vijećnika pobunila kazavši kako je to uvreda i kleveta. Predovan je odgovorio  kako je njegov moralni integritet neupitan nakon čega je  insistirao da načelnica odgovori na pitanje o odvodnji upitavši ju, ukoliko je ponuđeni  projekt preskup te ide na štetu  Poljičana, postoji li neka jeftinija alternativa.
– Mi smo i na sastanku u  Ninu upitali gospodina Bilača  postoji li alternativa za mala  mjesta jer Vrsi imaju oko 1.600  stanovnika. Na tom sastanku  rečeno nam je da jeftinije alternative ima i mi ćemo tu  alternativu u budućnosti i  tražiti. Imamo vremena, tek za  dvije godine ulazimo u Europu, a fondovi su nam dostupni  idućih sedam godina. Ali programi moraju biti transparentni i jasni, ne samo vijećnicima  već i ljudima koji tu žive, zaključila je načelnica Vukić napomenuvši kako je sadašnja  vlast učinila više za infrastrukturu u protekle četiri godine  mandata, nego prijašnja u 17  godina. Takav komentar isprovocirao je nezavisnog vijećnika  Marka Milutina pa je načelnici  kazao da odgovori što na sjednici radi gospodin Željko Marić, nakon čega je predsjednik  Vijeća odlučio prekinuti aktualni sat zaključivši kako se to  isto pitanje postavlja posljednja tri Vijeća te da je očigledno kako to ne vodi nikuda.  Ustvrdivši kako pitanje ne bi  opetovano ponavljali da su odgovor negodovali su oporbenjaci, no osam glasova vladajućih vijećnika koji su još  jednom podigli ruke, rasprava  je zaključena. A bez odgovora  oporbenjaci su ostali i na pitanje što na sjednici radi Mladen Utković.