Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Biciklima od Savudrije do Cavtata

Autor: Valentina Mlađen

19.06.2013. 22:00
Biciklima od Savudrije do Cavtata


Petorica mladih biciklista amatera ovo ljeto odlučili su dvotjedni godišnji odmor iskoristiti aktivno i to vozeći se biciklom od najzapadnije do najužnije točke Lijepe Naše, od rta Savudrije do Cavtata. A sve u svrhu promoviranja otočne biciklističke rute te ucrtavanje iste u službenu sredozemnu biciklističku rutu Euro Velo. Mladi biciklisti voze u sastavu Josip Tokić, Ivan Milinković, Alen Švigar, David Jakovljević i Branimir Beljan.
– Vidjeli smo da postoji službena sredozemna ruta Euro Velo, to je projekt Europske biciklističke federacije i on preko 14 ruta tvori biciklističku mrežu koja spaja sve krajeve Europe. Jedna od njih, Euro Velo ruta broj 8 ide od Gibraltara do Atene i prolazi kroz Hrvatsku uz obalu do Dubrovnika, ali iako je ucrtana nije odobrena jer ne zadovoljava standarde Euro Vela i EBF-a, primjerice zbog magistrale koja je procijenjena opasnom. Baš zato mi planiramo predložiti našu rutu kao službenu i sigurnu, kaže Josip Tokić.
Krenuli su iz Savudrije do Poreča, preko Svetvinčenata u Istri do Labina, trajektom za Cres. Iz Cresa su preko Malog i Velog Lošinja stigli u Zadar gdje smo ih zatekli na plaži koja im je, nakon što su ostavili stvari u Omladinskom hostelu na Boriku, bila prva postaja.
Već jutros rano uputili su se trajektom prema Ugljanu, odakle će na Pašman, Tkon pa u Biograd, zatim Tisno na Murteru. Iz Tisnog idu za Split odakle nastavljaju po otocima: Brač, Hvar, Korčula, Pelješac, pa trajektom za Mljet, natrag na Pelješac, u Stol, Dubrovnik i Cavtat gdje će završiti svoj neobični put.