Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Moramo sačuvati posebnost svoga prostora

Autor: Siniša Klarica

19.06.2013. 22:00
Moramo sačuvati posebnost svoga prostora

Foto: Vedran SITNICA



Trebamo nastojati biti uistinu ono što jesmo i ne trebamo trčati za nekakvim trendovima i uvezenim obrascima koji nemaju veze s našom kulturom i s našim podnebljem. Time se ne može osigurati kontinuitet razvoja, ni socijalni ni kulturni. Taj kontinuitet moramo prihvatiti kao metodu kojom ćemo sačuvati ono zbog čega nas drugi prepoznaju kao posebno društvo, zajednicu i poseban prostor, rekao je zadarski arhitekt Nikola Bašić na javnoj tribini “Prostori su-djelovanja” u Kneževoj palači.
Na tribini su sudjelovali poznati arhitekti i sveučilišni profesori Nives Kozulić, Feđa Vukić, Vladimir Mattoni, Hrvoje Mrduljaš, Damir Magaš te vrsni poznavatelj hrvatskih prilika prof. Tadej Grožar, s Arhitektonskog fakulteta u Ljubljani.
Sudionici su nabrajali prostorne prednosti i ljepote Županije, od Like do otvorenog mora, te istaknuli da je Zadarska županija posebno zahtjevna planerska i urbanistička tema. Na jednoj strani su grad Zadar i njegova neposredna regija, koji se ističu kao vodeći razvojni centar sa znatnim potencijalima, dok prostor Bukovice i pučinskih otoka bilježi radikalan pad stanovništva.
Ravnateljica Zavoda za prostorno planiranje Zadarske županije Nives Kozulić rekla je da je tribina vezana za izložbu “Prostori su-djelovanja” na kojoj je prezentiran 20-godišnji rad Zavoda.
– Riječ je o dugom i bremenitom vremenu u kojem je napravljeno vrlo mnogo. Naziv izložbe nastavlja se na činjenicu da je ovo izložba Zavoda koji ne prikazuje svoja autorska djela, nego je to prikaz radova mnogih arhitekata i raznih drugi struka u tom multidisciplinarnom prostoru. Izložbom nismo samo htjeli pokazati ono što se gradilo nego i ono što se sačuvalo, rekla je Nives Kozulić.