Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ukrajinci humanost okrunili glazbom (FOTOGALERIJA)

Autor: Suzana Bandić

19.06.2013. 22:00
Ukrajinci humanost okrunili glazbom (FOTOGALERIJA)

Foto: Fabio ŠIMIĆEV



Kako imamo svoje apartmane došla sam na ideju kako ojačati prijateljstvo i suradnju između dviju zemalja – Ukrajine i Hrvatske, a s druge strane, dobila sam priliku učiniti nešto lijepo za djecu bez roditelja kao što sam to bila ja u njihovim godinama – kazala je Barbara Malić


Uz potporu Veleposlanstva Ukrajine u Republici Hrvatskoj i počasnog konzula Ukrajine u Zadru, Nikole Malića i njegove supruge Barbare, u Petrčanima pokraj Zadra od 17. lipnja do 3. srpnja ove godine, boravi jedanaestoro djece iz Ukrajinskog grada Lviv.
Riječ je o polaznicima Druge glazbene škole koja nosi ime Micole Kolessa, a s njima su u Petrčane došle i njihove učiteljice Galina Lavrys i Oksana Pavlus te dva vozača. No ovo nije klasična priča o ukrajinskim školarcima na ljetovanju. U pozadini je, naime, jedna topla, ljudska priča koju je prije šest godina pokrenula Barbara Malić, koja brine o obiteljskim apartmanima.
– Moj suprug je ukrajinski konzul, a ja sam vrlo rano, još kao dijete ostala bez roditelja. Kako imamo svoje apartmane došla sam na ideju kako ojačati prijateljstvo i suradnju između dviju zemalja – Ukrajine i Hrvatske, a s druge strane, dobila sam priliku učiniti nešto lijepo za djecu bez roditelja kao što sam to bila ja u njihovim godinama – boreći se sa suzama ispričala nam je Barbara Malić. Učiteljice Galina i Oksana koje su sa sobom dovele pet djevojčica i šest dječaka u dobi od deset do 16 godina prije svega zahvalile su svima onima koji su im omogućili da dva tjedna s nadarenom, a sirotom djecom, provedu na moru.
– Prije svega zahvalni smo obitelji Malić koja nas je ugostila u svojim apartmanima i to potpuno besplatno, a onda i našim veleposlanicima Aleksanderu Levchenku i Olgi Ros. Želimo, također zahvaliti i Iruni Podolyak koja nam je za ovo putovanje ustupila minibus – rekle su ukrajinske učiteljice ističući kako su s njima djeca koja su ovo putovanje dobila kao nagradu za dobro učenje i ponašanje, ali i talent za glazbu.
– S nama je jedanaestero djece od kojih njih četvoro nema roditelje, a ostali su iz višečlanih obitelji s petero i više djece, a loših imovinskih prilika. Svi oni prvi su put u životu vidjeli more, a ovo vaše Jadransko, zaista je predivno. Bit će to jedno iskustvo i uspomena svima njima za cijeli život – rekla je Galina Lavrys dodajući kako su nju i njezinu kolegicu Oksanu osim prirodne ljepote krajolika dirnule i toplina i srčanost s kojom su ih domaćini primili.
– Ljudi su ovdje tako prijateljski raspoloženi i uvijek nasmijani. Sve je divno. Teško je naći prave riječi za opisati ono što osjećamo i mi i naša djeca – uzbuđeno je ispričala Oksana Pavlus. A kako bi zahvalili domaćinima te ujedno i pokazali talent zbog kojeg su nagrađeni dvotjednim ljetovanjem u Hrvatskoj, mališani iz Ukrajine u svega desetak minuta pripremili su pravu glazbenu poslasticu. Obučeni u narodne nošnje rodnog kraja pokazali su svoj talent, jedni na instrumentima, dok su drugi otkrili svoje zavidne vokalne sposobnosti. A kako bi u njihovim izvedbama mogla uživati šira publika, mališani će u dogovoru s Turističkom zajednicom Grada Zadra ovih dana organizirati minikoncert na Narodnom trgu.
– Želja nam je da naša djeca pokažu što znaju, odnosno da predstave svoju zemlju i svoj talent. Na repertoaru imamo narodne i zabavne melodije pa vjerujemo da će biti zanimljivi lokalnim stanovnicima – poručile su učiteljice Galina i Oksana.