Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Devedeset posto dojava odnosi se na probleme u prometu

19.06.2016. 22:00
Devedeset posto dojava odnosi se na probleme u prometu


– Gotovo 90 posto dojava se odnosi na probleme u prometu. U prvom redu, najviše dojava odnosilo se na nepropisna parkiranja, kvar na signalizacijama i ostale probleme u prometu. Drugi dio prijava odnosio se na prekoračenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i buku, te na gradilišta diljem županije, kaže Žodan
Policiji je svaka dojava građana s terena vrlo zanimljiva i iznimno korisna. Uz sva naša nastojanja ne možemo nažalost, imati na terenu toliko policajaca, koliko možemo imati dobronamjernih građana koji su zainteresirani za sigurnost kako svoju, tako i drugih sugrađana i koji nam mogu putem pametnog telefona s bilo kojeg mjesta u vrlo kratkom roku dojaviti događaj za koji smatraju da je policiji zanimljiv, odnosno da je u našoj nadležnosti i da ga treba riješiti – kaže glasnogovornik PU zadarske Elis Žodan.
Građani prijavljuju
Riječ je naime, o projektu kojeg je Ministarstvo unutarnjih poslova pokrenulo u listopadu prošle godine pod nazivom e-policija, a stvar je vrlo jednostavna – pomoću aplikacije za mobilne telefone, građani mogu prijaviti kaznena djela, prekršaje i ostale događaje iz djelokruga rada policije.
– Gotovo 90 posto dojava se odnosi na probleme u prometu. U prvom redu, najviše dojava odnosilo se na nepropisna parkiranja, kvar na signalizacijama i ostale probleme u prometu. Drugi dio prijava zaprimljenih putem ove aplikacije odnose se na prekoračenja radnog vremena ugostiteljskih objekata i buku. Također, zaprimali smo i dojave te fotografije s gradilišta diljem županije gdje su građani sumnjali da se radi o ilegalnim radovima, odnosno neprijavljenim radnicima, dodao je Žodan.
“Namirisao” carinski prekršaj
Od početka rada mobilne aplikacije, Zadrani su putem mobitela policiji prijavili 538 prekršaja i kaznenih djela. Policija je obradila 452 prijave, a 86 ih je odbačeno zbog tehničkih nedostataka prijave.
Do sada se ova aplikacija pokazala iznimno korisna u radu PU zadarske jer je policiji svaka dojava građana s terena, odnosno lica mjesta – vrlo važna.
– Građani uvijek i u svakom trenutku mogu poslati i dojavu anonimno. Osim toga želim još reći kako građani nisu dužni poznavati zakon bilo da je riječ o prekršajnoj ili kaznenoj domeni. Dovoljno je da svojom dojavom izraze sumnju, a mi svaku dojavu provjeravamo. Baš prije nekoliko dana imali smo slučaj da je jedan naš sugrađanin sjedio u kafiću na kavici, a pred njim se odigrala scena koja mu je “mirisala” na carinski prekršaj. Fotografirao je i poslao nam. Odmah smo odreagirali i u pitanju je doista bio – carinski prekršaj – ispričao je Žodan
Podsjetimo, aplikacija se može besplatno skinuti s portala Ministarstva unutarnjih poslova.