Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Ili do vrha, ili – skok u more

19.06.2016. 22:00
Ili do vrha, ili – skok u more


Radi se o penjačkoj disciplini Deep Water solo, penjanju bez osiguranja, gdje penjač, ako dođe do pada, skače u more
Pedeset i pet metara bila je duga horizontalna linija duž Punte Bajlo koju su u nedjelju popodne morali proći svi oni koji su se odlučili na prvo u ovim prostorima održano ‘DWS speed climbing’ revijalno natjecanje.
Radi se o penjačkoj disciplini Deep Water solo, penjanju bez osiguranja, gdje penjač, ako dođe do pada, skače u more. U nedjeljno popodne bilo je svega, od vještog prelaska rute u svega dvije minute pa do padanja u more već na prvim metrima linije.
Izvrsna atmosfera
Na natjecanju je sudjelovalo sveukupno 27 natjecateljica i natjecatelja. U ženskoj kategoriji vještinu u DWS-u iskušalo je devet penjačica, a u muškoj kategoriji čak osamnaest penjača. Sve to bilo je popraćeno ugodnom atmosferom druženja na obali gdje se, uz glazbu koja je dopirala s usidrenog broda, mogla probati i dobra spiza, punjene paprike i hladna salata, ali i popiti osvježavajuće pivo nakon ispenjane rute. Za dodatno tesanje akrobatskih sposobnosti na raspolaganju su bili i razvučeni ‘slacklineovi’.
DWS natjecanje u brzinskom penjanju održano je u povodu 20. Obljetnice postojanja sportskog penjanja u Zadru. Radi se inače o prvom službenom revijalnom natjecanju ovakve vrste u Hrvatskoj, no sudeći po izvrsnom odazivu i organizaciji koje nije uspjela poremetiti ni kiša, DWS Speed climbing Punta Bajlo lako bi mogao prerasti u tradiciju. Pogotovo sada, kada je Sekcija sportskog penjanja PD Paklenica riješila ozbiljne prostorne probleme u kojima se našla od početka 2016. godine. Od Jelene Mijić doznajemo kako je početkom godine Sekciji istekao najam za boulder dvoranu na Višnjiku. Zgrada je predana na upravljanje tvrtki Višnjik d.o.o., pri čemu su se u nepovoljnoj situaciji našle brojne sportske udruge i klubovi.
Nova dvorana
Kada je u pitanju Sekcija sportskog penjanja i njeno djelovanje, prostor za rad ključan je za njezino djelovanje. Zahvaljujući dosadašnjem prostoru, Sekcija sportskog penjanja iznijela je brojne talente koji i danas postižu rezultate na penjačkim natjecanjima, a tu su i novi školski uzrasti koji pod stručnim vodstvom svakodnevno treniraju u tom prostoru.
– Kontaktirali smo predstavnike u gradu vezano za problem s prostorom, i nakon pola godine napokon je riješena situacija. Ustupljen nam je prostor i u zgradi u Ulici Ivane Brlić Mažuranić, gdje djeluje Plesni klub Samba. Sekcija prostor može urediti sama, a vjerujemo da će sada deseci mladih penjača školskih i srednjoškolskih uzrasta koji treniraju u dvorani, i pritom postižu izvrsne rezultate, moći još više napredovati, kazuje Mijić.