Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zadar blizu dogovora s tri prvoligaške igračice

Autor:

19.07.2008. 22:00
Zadar blizu dogovora s tri prvoligaške igračice


Glavni preduvjet da bismo mogli razmišljati o elitnom rangu jest taj da moramo povećati broj treninga. Primarno je osigurati uvjete za svakodnevni trening, a ne kao prijašnjih godina kada se treniralo maksimalno triput tjedno – kaže Žarko Jakšić, trener
Zadarski klupski  rukomet se već godinama nalazi na marginama važnijih  događanja i rezultata. Sigurno je pridonijelo tome što  Zadar već dugo nema rukometnog prvoligaša ni u  muškoj, a ni u ženskoj konkurenciji. Pomaci kod momaka se naziru u projektu  koji je započet osnivanjem  RK Arbanasi, uz nadu da će  Zadar u Prvoj B ligi postaviti  dobre temelje i za najviši  rang, dok se djevojke već  godinama bore za ostanak u  Drugoj ligi. No, izgleda da se  dolaskom nove uprave na čelo Ženskog rukometnog kluba ipak počelo pojavljivati  svjetlo na kraju tunela. Optimizam se može očitati u  najavama trenera rukometašica Žarka Jakšića te predsjednika kluba Mile Bokanovića. Djevojke su trenutačno na odmoru, a klupska  logistika slaže ekipu za sljedeću sezonu.
– Kad je riječ o prvoj ekipi  igračice na koje računamo u  sljedećoj sezoni, a to su juniorke 1991. – 1993. godišta,  imaju već dvije godine iskustva igranja u Drugoj ligi.  No, samo s njima ne možemo  računati na ozbiljniji rezultatski pomak, nego se opet  boriti za opstanak. Uprava  radi na dovođenju pojačanja i  po riječima predsjednika Bokanovića to bi trebale biti tri  nove igračice s prvoligaškim  iskustvom.
Jaz Prve i Druge lige
Ambicije su očito puno veće  nego prijašnjih sezona. Može  li se govoriti čak i o Prvoj  ligi?
 – Glavni preduvjet da bismo  mogli razmišljati o elitnom  rangu jest taj da moramo  povećati broj treninga. Primarno je osigurati uvjete za  svakodnevni trening, a ne kao  prijašnjih godina kada se treniralo maksimalno triput tjedno. Na Upravi je da nam to  omogući, a pripreme su već  dogovorene za 10. kolovoza i  od tada do početka prvenstva  imamo šest tjedana da bismo  iskristalizirali ekipu koja bi  trebala odraditi sezonu. Svake godine smo imali problem  s igračicama koje su na studiju izvan Zadra te bi nastupale poluspremne. Ove godine ćemo se pobrinuti i za to,  jer su nam dvije igračice na  studiju u Splitu i Zagrebu, pa  smo dogovorili da treniraju u  tim gradovima da bi bile što  spremnije za natjecanje.
Kakva je drugoligaška konkurencija?
– U Drugoj ligi ima uvijek  pet ili šest ekipa koje su vrlo  kvalitetne, ali i njima uvijek  nedostaje onaj završni iskorak  prema Prvoj ligi. To su klubovi poput Dalmatinke iz Ploča, Sinja, Knina, Vranjica i  ove godine Splita koji je ispao  iz Prve lige. No, još je preveliki jaz između Prve i Druge  lige što dokazuje i podatak  kako su prošle godine dvije  ekipe, Dalmatinka i Sinj, protutnjile drugoligaškom konkurencijom, ali u kvalifikacijama za ulazak u Prvu nisu  se mogli suprotstaviti pretposljednjoj prvoligaškoj ekipi.
U školama se ne radi
Kakav je rad u zadarskim  školama koje bi trebale biti  glavni izvor novih talenata?
– Slažem se da bi osnovne  škole trebale biti taj pokretač  općenito sporta u nas. Tako bi  makar trebalo biti, no slika je  puno mutnija. Do sada se to  ostvarivalo samo u školi na  Stanovima gdje je profesor  Milan Zekanović dugi niz godina radio s djecom i isprofilirao glavninu današnjih  naših igračica. Sigurno je da  taj školski model treba slijediti u budućnosti jer baza se  stvara od malih nogu. Istaknuo bih primjer iz 70-ih i 80-ih  godina kad su u školi u Arbanasima pod vodstvom profesora Krste Peše izlazili zadarski prvotimci i prvotimke  kao na traci i taj rad je  rezultirao odličnim klupskim  rezultatima.
Povećanje broja fakulteta  na zadarskom Sveučilištu dugoročno bi moglo pomoći i  zadarskom sportu, odnosno  ublažiti odlazak mladih sportaša u druge sredine.
– Svakako da nam ide na  ruku osnivanje Sveučilišta u  Zadru. Na taj način značanjo  je spriječen odlazak naših  igračica u druge gradove, a  pritom smo uspjeli pridobiti  neke igračice koje su dolaskom na studij u Zadar pristupile našem klubu. Tako smo  npr. doveli vratarku iz Požege  kojoj je omogućeno igranje i  studiranje u našem gradu, a  mi smo joj uzvratili plaćanjem  smještaja i hrane. Na tom  principu nastojimo i dovoditi  nova pojačanja, jer ipak smo  amaterski klub te za skupa  pojačanja nemamo novaca.


Bokanović: Osigurati termine u Mocirama
Mile Bokanović, predsjednik kluba, potvrdio je Jakšićeva razmišljanja.
– Dolaskom nove uprave ambicije kluba su porasle. U razgovorima smo s tri igračice s prvoligaškim iskustvom te ako ih pridobijemo smatram da ne bismo smjeli biti ispod petog mjesta u drugoj ligi. Naravno, ako nam se pruži prilika za nešto više nećemo se libiti i to ostvariti. Također smo u razgovoru s dogradonačelnikom Draženom Grgurovićem kako bismo osigurali dvoranu Mocire za svakodnevni trening, što je bio veliki problem prijašnjih godina.