Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Dvije zbirke u Albaniji posvećene Bilosniću

Autor: Ante Rogić

19.07.2010. 22:00
Dvije zbirke u Albaniji posvećene Bilosniću


Iz Albanije su u Zadar stigle dvije knjige kao izravno priznanje zadarskom autoru Tomislavu Marijanu Bilosniću. Riječ je o zbirkama pjesama uglednog albanskog pjesnika Milianova Kallupia, predsjednika Kluba Albanski haiku, i predsjednika albanskih pisaca Elbasana. Obje zbirke objavila je izdavalačka kula «Egnatia» u Elbasanu u kojoj je 2007. godine objavljena i Bilosnićeva haiku zbirka «Velebit» koja je u Albaniji primljena s posebnom pažnjom i vrlo visoko ocijenjena.
Haiku zbirku «Brerorja e Shenjtit» posvećenu albanskoj mitskoj planini Tomorin, M. Kallupi posvećuje svojem kolegi i prijatelju Tomislavu Marijanu Bilosniću, ističući kako je ovu zbrku napisao upravo potaknut Bilosnićevim Velebitom. «Kad je Bilosnić mogao napisati 257 kaiku o Velebitu i ja sam se odlučio na 100 haiku o Tomorinu» – ističe Milianov Kallupi.
Zbirka poetske forme tanka pjesama «Jarost konja» («Harbimi i kuajve»), u čast Bilosniću tiskana je u dvojezičnom izdanju, na albanskom i hrvatskom jeziku. Kallupi u jednoj pjesmu doslovno kaže: «Sjetih se Tomislava Bilosnića / njegova «Velebita». / Ja još ni riječ nisam rekao / za Svetu Goru Tomori / a on , opet šutljiv i veličanstven».
Zanimljivo je u ovom kontekstu istaći i to da je Bilosnić prošle godine napisao i u albanskim novinama objavio poemu «Tomori», pa tako i na taj način potakao interes albanskih kolega za tu poznatu planinu, od velikog utjecaja na mitološku svijet Albanaca.