Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Izazvao valove koji su ozlijedili četiri osobe i oštetili brodice

Autor: Suzana Bandić

19.07.2010. 22:00
Izazvao valove koji su ozlijedili četiri osobe i oštetili brodice


Policija je oko 11.50 zaprimila dojavu da je jahta nepoznatog vlasnika glisirajući Pašmanskim kanalom stvorila valove koji su na plaži u Turnju oštetili nekoliko brodica i ozlijedili četiri osobe nakon čega su se dali u potragu
Četiri ozlijeđene osobe i nekoliko oštećenih brodica na mjesnoj plaži u Turnju posljedica su divljanja i glisiranja 53-godišnjeg Britanca njegovom mega jahtom u Pašmanskom kanalu jučer oko podneva.
Policija je oko 11.50 zaprimila dojavu da je jahta nepoznatog vlasnika glisirajući Pašmanskim kanalom stvorila valove koji su na plaži u Turnju oštetili nekoliko brodica i ozlijedili četiri osobe nakon čega su se u potragu za brodicom uključila službena plovila Postaje pomorske policije Zadar i Lučke kapetanije.
– Ispred gradske lučice u Foši policijski djelatnici zatekli su motornu jahtu koja plovi pod zastavom Maršalskih otoka te njezina zapovjednika za kojega je utvrđeno da je državljanin Velike Britanije u dobi od 53 godine – izvijestili su iz policije, a djelatnici Lučke kapetanije potom su ga kaznili novčanom kaznom od sedam tisuća kuna.
– Na plaži je nastao pravi “dar-mar”. Odjednom su se na obalu sručili veliki valovi koji su iznenadili i one u moru, a i one koji su se sunčali. Nastala je prava strka, a čuli su se vriska i plač djece – rekla nam je u telefonskom razgovoru jedna mještanka koja je nesvakidašnju situaciju na plaži promatrala s balkona svoje obiteljske kuće. Svega nekoliko minuta kasnije more se, kaže, smirilo, kupači stišali, a onda je došla policija koja je obavljala razgovore i bilježila štetu.
– Policijskim očevidom utvrđeno je da je od posljedica pada i od nošenja valova, vidne ogrebotine zadobilo četvero kupača i to troje hrvatskih i jedan njemački državljanin, no nisu zatražili liječničku pomoć – izvijestili su iz policije koja je evidentirala i oštećenja na četiri brodice koje su bile vezane uz mjesni mul.
Jučer su se priopćenjem oglasili i iz Ministarstva mora, prometa i infrastrukture izvijestivši kako 39,6 metara duga mega jahta „Sovereign” pod zastavom Maršalskih otoka za prolaska kroz Pašmanski kanal nije prilagodila brzinu sukladno naredbi o plovidbi u tom kanalu te je prouzročila velike valove koji su prouzročili štetu na brodicama te fizički ozlijedili kupače.
– Zapovjednik je izjavio da je brzina bila oko 20 čvorova te je kažnjen prekršajnim nalogom u iznosu od 7.000 kuna. Za sve ostale štete privatnim osobama agent jahte „Sovereign” ostavio je u Lučkoj kapetaniji Zadar garanciju kojom potvrđuje da su kod njega sredstva od 100.000 kuna za podmirenje šteta i ozljeda koje će se tek naknadno utvrditi u privatnim sporovima, odnosno sudskim parnicama – stoji u priopćenju resornog ministarstva koje potpisuje Marina Halužan, glasnogovornica.