Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Braća Brkan u Galeriji Fotokluba Split

19.07.2011. 22:00
Braća Brkan u Galeriji Fotokluba Split


Izložbu “Retrospektiva: Slike sna i svjetlosti” otvorili su u ponedjeljak navečer, u sklopu 57. splitskog ljeta, fotograf Aljoša Krstulović, koji je bio veliki prijatelj braće Brkan, te predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić


Galerija Fotokluba Split ugostila je najistaknutije zadarske fotografe 20. stoljeća, ali i jedne od najznačajnijih hrvatskih fotografa, braću Zvonimira i Antu Brkana. Izložbu “Retrospektiva: Slike sna i svjetlosti” otvorili su u ponedjeljak navečer, u sklopu 57. splitskog ljeta, fotograf Aljoša Krstulović, koji je bio veliki prijatelj braće Brkan, te predsjednik Fotokluba Split Feđa Klarić.
Braća Ante i Zvonimir Brkan obilježili su razdoblje nastanka moderne hrvatske fotografije nakon 2. svjetskog rata te su 1957. godine utemeljili u svijetu poznati i priznati međunarodni fotografski bienale “Čovjek i more” u kontinuiranom trajanju do sedamdesetih godina prošlog stoljeća.
– S braćom Brkan bio sam veliki prijatelj, a to naše prijateljstvo trajalo je 50 godina. Pazite, mi smo radili u vrijeme prošlog sistema, protiv kojeg smo bili, i u vrijeme koje nije bilo bezazleno. Oni su bili moj uzor, oblikovali su smjer kojim je krenuo moj fotografski rad. Oni su svakako najveći fotografi ovog dijela Dalmacije, ali rekao bih da su i u europskim i svjetskim razmjerima braća Brkan na samom vrhu, rekao nam je u telefonskom razgovoru Aljoša Krstulović koji je otvorio izložbu svojih prijatelja u Splitu.
U likovnoj umjetnosti braća Brkan sinonim su za vrsnost i međunarodni uspjeh zadarske i hrvatske poratne fotografije. Ante Brkan fotografijom se bavio od rane mladosti, a izlagao je na preko dvjesto salona diljem svijeta i primio pedesetak raznih nagrada i priznanja te je održao niz samostalnih  izložbi u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu. Zvonimir Brkan s
svoje radove izlagao je na izložbama fotografije od 1953. godine. Izlagao je na oko 230 izložbi fotografija diljem svijeta te na oko 60 izložbi u zemlji, pri čemu osvaja četrdesetak različitih nagrada i priznanja. Održao je više samostalnih izložbi fotografije u Zagrebu, Zadru, Šibeniku i Splitu. Zajedno braća Brkan objavljuju knjigu “Braća Brkan”, a Narodni muzej Zadar također objavljuje 1979. godine knjigu pod naslovom “Braća Brkan, fotografije”.
– Nekoliko radova braće Brkan može ići u antologiju svjetske fotografije, a žao mi je da su u Zadru pomalo zapostavljeni jer ti radovi toliko su dobri da je to fascinantno. Oni su zaista radili s dušom, osim na umjetničkom planu njihove fotografije bile su i na zavidnom tehničkom nivou, a sve je krenulo iz Varoške 5 u Zadru, zaključio je Krstulović.
Slike za ovu izložbu posuđene su iz privatne galerije Badrov te će u Galeriji Fotokluba Split ostati postavljene do 6. kolovoza 2011. godine.