17 °C
Online izdanje
Ponedjeljak, 26.lipnja 2017.
Vi ste ovdje:  Home » Kultura
RSS feed
Današnji broj
Kultura
Povratak
Najbolja predstava Kazališnog ljeta
Piše: Nikola Markulin
Ova je predstava, budući se 1. kolovoza igra viđena "Stoše od Foše", po našem sudu, bila najbolja na ovogodišnjem Ljetu, a i zadarska publika, sudeći po reakcijama, nije ostala ravnodušna na odlične glumačke izvedbe Linde Begonje i Draška Zidara.
Foto: Filip BRALA

Pretposljednja točka dramskog dijela programa ovogodišnjeg izdanja Zadarskog kazališnog ljeta bila je predstava "Nitko, nitko, ali nitko nikad nije tako igrao Fausta" u produkciji Teatra Rugantino. Ova je predstava, budući se 1. kolovoza igra viđena "Stoše od Foše", po našem sudu, bila najbolja na ovogodišnjem Ljetu, a i zadarska publika, sudeći po reakcijama, nije ostala ravnodušna na odlične glumačke izvedbe Linde Begonje i Draška Zidara.

Riječ je o predstavi u režiji Zijaha Sokolovića nastaloj prema tekstu "Gretica stranica 89." suvremenog njemačkog autora Lutza Hübnera (uprizorenje istog teksta u produkciji HNK Split i režiji Dražena Ferenčine zadarska je publika mogla vidjeti na lanjskom Kazališnom ljetu, op.a.). Hübner svojim tekstom propituje kazalište kroz odnos redatelja i glumca. Naime, tekst "Gretica str. 89." nosi naziv prema sceni  iz Goetheova "Fausta", u kojoj se prikazuje odnos između zaljubljene Margarete/Grete i Fausta, a ta je scena ujedno bila i polazište Lutzu Hübneru za prikazivanje svih zbivanja u procesu rada na predstavi. U drami su predstavljeni odnosi između različitih tipova redatelja (ženskara, gnjavatora, zahtjevnih redatelja...) i glumica (prvakinje, glumice iz provinicijskih kazališta, starije glumice). Tim postupkom gledateljima se približava proces stvaranja kazališne predstave...

Na programu Zadarskog kazališnog ljeta sutra (21 sat i 30 minuta, dvorište Providurove palače) slijedi jazz koncert "Jazz Hondo" (Španjolska).

Galerija slika
Trenutno nema komentara

Komentiranje više nije dostupno
Copyright © 2008. Zadarski list Uvjeti korištenja | Zaštita privatnosti | Impressum | Marketing
Powered by Sitestudio.hr