Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Rođak proziva načelnika Kapovića za bespravne radove

19.07.2011. 22:00
Rođak proziva načelnika Kapovića za bespravne radove


Kapović sve rješava političkim pritiskom i koristi blagodat mogućnosti na žalbu. Tako je i sada. Spis je od 2001. godine išao iz ruke u ruku sucima, a izredalo se njih pet. Kada je konačno doneseno rješenje, ono je poslano na viši sud, a Kapović je uložio žalbu i dalje nesmetano radi usprkos svemu, naglasio je Radović


Iako je za zemljišnu parcelu u Viru, koja se nalazi pokraj kafića Vagabundo u vlasništvu virskog načelnika i ugostitelja Kristijana Kapovića, na snazi rješenje Općinskog suda u Zadru o zabrani obavljanja bilo kakvih radova, tamo se puna dva tjedna naveliko radilo na obnovi vanjskog šanka. Prije svega dva dana, odnosno u ponedjeljak, radovi su završeni, a sam Kapović, koji je osim za bespravnu gradnju prozvan i za uporabu općinskih strojeva te angažman zaposlenika komunalne tvrtke za privatne poslove, kazao je da je riječ samo o izmjeni krovišta na vanjskom šanku.
– Promijenjen je dotrajali krov na šanku, a radove je izvodila tvrtka ICA u vlasništvu Darka Mišića. Za dio radova, istina, unajmio sam općinski bager i kamion, a za odvoz smeća kamion tvrtke ‘Čisti otok’. A što sam trebao iz Zadra dovesti radnike da to odrade?! – rekao je Kapović, dodavši da će za izvedene radove biti sačinjene fakture i po njima sve uredno plaćeno. Kapović, kojega smo zatekli uz novoizgrađeni šank, nije želio dalje govoriti o spomenutoj temi, ali je napomenuo da je već tri mandata načelnik u Općini Vir i to stoga što, naglasio je, “ima više prijatelja nego neprijatelja”. Kazao je da je on na svome, a da je tako pokazao je rukom prema svojoj kući na kojoj stoji tabla s nazivom ulice “Kapovi”.
– Vidite koji je naziv ulice – rekao je ponosno Kapović pokazavši potom na svega 500-tinjak metara udaljeni motel koji su, kako je istaknuo, sagradili njegovi roditelji još u “staroj državi”. Policiji i inspekcijama ga, tvrdi, prijavljuju zlobnici pa se stoga, kaže, pita što bi bilo da je u politiku ušao “bez gaća”.
 Kapović na svome?
– Vidite i sami što moja obitelj posjeduje i sad sam se ja, kao, obogatio na iskorištavanju općinskih radnika i korištenju bagera tih par sati – samouvjereno je zaključio Kapović, no suprotno njemu Veseljko Radović, njegov rođak, tvrdi da je zemljišna parcela na kojoj se nalazi sporni vanjski šank kafića Vagabundo, zapravo njegova. Radović je, naime, s Kapovićevim ujakom Zvonimirom Čepićem u sudski spor za dokazivanje vlasništva ušao još prije deset godina, no kako to na našim sudovima obično biva, njihov spor ni do danas nije dobio svoj pravomoćni epilog.
– Pred našim sudovima i ostalim institucijama očito nismo svi isti. Još 2006. godine Ured državne uprave Kristijanu, kojemu je ujak Zvonko dao na korištenje parcelu za koju se sporimo na sudu, poništio je rješenje o udovoljavanju minimalnih tehničkih uvjeta. To njega, međutim, nije omelo da i dalje radi, a kao što se može vidjeti, ni da na tom objektu izvodi građevinske radove – ispričao je Radović ogorčen najnovijom situacijom.
Desetljetni sudski spor
Imovinskopravni spor s Čepićem Radović je, kaže, započeo još 2001. godine kad ga je zbog upisa vlasništva na spomenuti teren temeljem rješenja o nasljeđivanju iz 1982. godine tužio. Tri godine kasnije građevinska je inspekcija zbog neriješenog vlasničkog spora zabranila građenje na tom terenu, no Kapović je ipak 2006. godine obnovio ugovor o najmu sa svojim ujakom.
Radović je obišao brojna vrata počevši od policije, građevinske inspekcije te državnog inspektorata tražeći da se zatvori terasa Vagabunda, koja se, kako tvrdi, nalazi na njegovoj zemlji.
– Kapović sve rješava političkim pritiskom i koristi blagodat mogućnosti na žalbu. Tako je i sada. Spis je od 2001. godine išao iz ruke u ruku sucima, a izredalo se njih pet. Kada je konačno doneseno rješenje, ono je poslano na viši sud, a Kapović je uložio žalbu i dalje nesmetano radi usprkos svemu – naglasio je Radović ističući još da mu je jednom prilikom sam Kapović rekao da on to zemljište neće dobiti dokle god je on načelnik Općine.
No iako je prije dvije godine Kapović izjavio da njegova radna dozvola i dalje vrijedi jer je uložio prigovor temeljem odredbe o privremenom rješenju o zabrani otuđenja i izvođenja građevinskih radova, pozivajući se na to da nigdje ne stoji zabrana raspolaganja imovinom, najnovijim građevinskim zahvatom čini se da je zaboravio na dio koji se odnosi na građenje. Posljednji put policija mu je obilazila gradilište 8. srpnja, a kakav je zaključak donesen, nije poznato.
U uredu državne uprave potvrdili su da Kapovićeva ugostiteljska terasa može biti otvorena dok se žalba ne riješi u drugostupanjskom postupku, a odvjetnik suprotne strane Marin Zekanović nije nam mogao odgovoriti zašto se već tri godine čeka na pravomoćnost.


 DESET GODINA ODUGOVLAČENJA ŽALBAMA?




– Kristijanu Kapoviću još je 2001. godine građevinska inspekcija izdala rješenje o uklanjanju, odnosno rušenju tog šanka, ali je nekako žalbama do danas to uspio izbjeći. Isto tako, ugovor o najmu s ujakom je sklopio na šest godina i prema rješenju on taj najam nije mogao produžiti, međutim jest – nezadovoljno je nabrajao Veseljko Radović ističući da se žalio i Ministarstvu pravosuđa zbog sporosti rješavanja njegova spora, a zbog kojeg se, tvrdi, u nekoliko navrata obraćao i tadašnjem predsjedniku Općinskog suda Marijanu Bitangi.
– Bitanga me primio prvi put, a kad sam ponovno nakon godinu dana došao k njemu, na engleskom jeziku mi je rekao neka iziđem iz njegova ureda van. Kasnije me u dva navrata primio njegov zamjenik. Doživio sam i da mi priđe pravosudni policajac i da mi, iako sam bio drugi na redu, jednostavno kaže da me predsjednik suda neće primiti – rekao je Radović napominjući da nije uspio dobiti odgovor zašto ga odbija primiti. Marijan Bitanga, današnji v.d. predsjednik Županijskog suda, pak kaže da je Radovića, kao i svakog drugog građanina primio i postupio sukladno zakonu.
– Saslušao sam ga i o razgovoru obavijestio uredujućeg suca. To je i bila moja dužnost. Ako je bio odbijen, to je onda stoga što je prečesto dolazio pa smo pustili priliku i drugim građanima da dođu na red za razgovor o svojim problemima – kratko se na prozivke očitovao Bitanga.