Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Dvije talijanske jedrilice zatečene u našim teritorijalnim vodama

19.07.2012. 22:00
Dvije talijanske jedrilice zatečene u našim  teritorijalnim vodama


Tijekom provedbe redovite zadaće nadzora  mora u području otoka Palagruže brod Obalne straže  Republike Hrvatske “Andrija Mohorovičić” zatekao je u četvrtak, 19. srpnja, u poslijepodnevnim satima dvije  jedrilice Ciccio Gatto i Adria ship pod talijanskom  zastavom u teritorijalnom moru Republike Hrvatske.
Nakon što je tim za pregled i prekrcaj Obalne straže  RH izvršio nadzor dokumenata navedenih jedrilica,  utvrđeno je da navedene nisu obavile obaveznu graničnu kontrolu. Budući da se radi o povredi članka 20.  Zakona o nadzoru državne granice koji nalaže voditelju jahte ili brodice namijenjene razonodi ili sportu,  uploviti najkraćim plovnim putem u najbližu luku zbog  obavljanja granične kontrole, obaviješten je Nacionalni  centar za prikupljanje podataka MUP-a u Zadru i  Policijska postaja Lastovo.
Jedrilicama je naloženo da  odmah isplove sa sidrišta otoka Palagruže i upute se u  luku Ubli gdje su im policijski službenici Policijske  postaje Lastovo izdali prekršajni nalog zbog izbjegavanja granične kontrole te je nakon toga izvršena ulazna granična kontrola na graničnom prijelazu u luci  Ubli.