Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Mali Francuzi zapjevali i na hrvatskom

19.07.2012. 22:00
Mali Francuzi zapjevali i na hrvatskom


Najveći aplauz mladi su pjevači zaradili pred samu pauzu iza prvog dijela koncerta kada su na hrvatskom jeziku zapjevali obradu pjesme klape Intrada “Croatio, iz duše te ljubim”


Pjevači školskog  crkvenog zbora iz francuskog Carpentrasa, u sklopu  svoje rođendanske turneje  nastupaju u pet gradova na  Jadranskoj obali, a u četvrtak navečer posjetili su i  Zadar. “Mladi pjevači sv. Josipa” u Zadru su nastupili  pod umjetničkim vodstvom  Gerarda Mabyja, te su, pojačani s nekoliko muških  glasova, u klaustru samostana Sv. Frane priredili nezaboravan koncert koji je  privlačio prolaznike s ulice  da uđu i poslušaju.
Zbor iz malog provansalskog gradića Carpentrasa  osnovan je 1997. godine i  djeluje neprekidno do danas. Uz koncentriranje izdaje i CD i notne zapise.  Član je Međunarodne  federacije Pueri Cantores,   svjetskog pokreta Crkve i   bitnog čimbenika što tijekom stoljeća određuje glazbeni oblik kršćanskog kulta i   slavlja Boga, a širom zemaljske kugle okuplja oko  150  zborova s više od 5000  pjevača. Osim u Zadru zbor  je u sklopu jadranske turneje koju su priredili povodom petnaest godina postojanja posjetio Šibenik te  će nastupiti i u Puli, Poreču  i Rovinju.
U Zadru su mladi pjevači  izvodili skladbe Gerarda  Mabyja kao što su Nacrtaj  život, Mi smo samo djeca,  Kraljević mira i druge, zatim  Vivaldijevu Gloriju, dva gospela i mnoge druge skladbe.  U savršenom višeglasju mladi pjevači pružili su publici  jedinstven doživljaj crkvenih pjesama na francuskom  jeziku. Najveći aplauz mladi  su pjevači zaradili pred samu pauzu iza prvog dijela  koncerta kada su na hrvatskom jeziku zapjevali  obradu pjesme klape Intrada “Croatio, iz duše te ljubim”.
Prvi posjet malih pjevača  Hrvatskoj prošao toliko dobro da nema sumnje kako će  nas opet posjetiti.