Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tisućljeća povijesti prezentirana na suvremen način

19.07.2012. 22:00
Tisućljeća povijesti prezentirana na suvremen način


Osim smeđe i bijele signalizacije koja upućuje na najvažnije točke, turisti se od ove godine mogu poslužiti i novom mobilnom aplikacijom, vodičem preko kojega osim svih podataka o smještaju mogu dobiti podatke o ninskim muzejima, spomenicima i svim sadržajima koje nudi turistička zajednica
Na ulazu u najstariji hrvatski kraljevski grad Nin s  mačem u ruci stoji četiri metra visok kip kneza Branimir.  Turisti redovito zastanu pokraj njega i fotografiraju se i  ne sluteći zašto Branimir u  Ninu stoji tako ponosno.  Naime, upravo ovdje 7. lipnja 879. godine prvi put u  povijesti priznao je hrvatsku  državu papa Ivan VIII. trima  pismima upućenim knezu  Branimiru, ninskom biskupu  Teodoziju te svećenstvu i  svekolikom puku kojima je  dao blagoslov Hrvatskoj, Hrvatima i njihovom vladaru.
Optimistične brojke
Pogodan položaj grada Nina i njegovo plodno područje  omogućilo mu je još davno  da postane urbano, kulturno  i političko središte. Dolaskom pod rimsku vlast grad je  živio od poljoprivrede, različitih obrta, trgovine i  proizvodnje soli. Doda li se  tome i uspješno bavljenje turizmom vidljivo je kako je  Nin i danas sačuvao te temeljne djelatnosti. Zahvaljujući svojoj bogatoj povijesti  Nin je pravo sjecište različitih stoljeća. U njemu se  nalaze brojni arheološki ostaci iz različitih razdoblja i  neki od najvažnijih spomenika Hrvatske, ali i ovog dijela Europe. Upravo zbog toga, ali i drugih blagodati koje  ovaj gradić pruža, brojni turisti Nin odabiru kao svoje  odredište. Prije odlaska u turističku patrolu, kako bismo  kroz akciju našeg lista u suradnji s TZ-om Zadarske  županije, predstavili turističke bisere naše županije  sastali smo se s direktoricom  TZ-a Nin Marijom Dejanović. Ona nas je dočekala s  odličnim rezultatima, ali i s  brojnim novostima.
– Podaci nam govore prekrasne brojke. Ako gledamo  cjelovito grad Nin za prvih  šest mjeseci realizirano je, u  odnosu na prošlu godinu, 20  posto više noćenja i 26 posto  više turista, zadovoljna je  Dejanović.
Novosti nikad dosta
U nastavku razgovora  upućuje nas u brojne novosti  koje su ove sezone priredili  za svoje goste. Od ove godine turisti mogu uživati u  novoj prezentaciji ostataka  nekad najvećeg rimskog hrama na našoj obali koji je  obnovljen te blista u novom  ruhu. Uz ostake hrama Nin  je bogat povijesnim spomenicima pa se tako na jednom  mjestu može vidjeti krstionicu kneza Višeslava iz vremena pokrštavanja Hrvata,  crkvu sv. Križa – najmanju  katedralu na svijetu, kip biskupa Grgura Ninskog koji  prema vjerovanju putnicima  koji mu protrljaju palac ispunjava želje, crkvu sv. Nikole na brežuljku u krunidbenom polju gdje se prema  narodnoj predaji u Ninu krunilo sedam kraljeva, ali i  brojne druge spomenike.  Mnogi od njih, uz primjerke  originalnog hrvatskog broda  “condura croatica”, čiji je jedan primjerak vezan uz Ninski most, čuvaju se u prekrasnom Muzeju ninskih  starina.
Od sredine prošle sezone u  funkciji je i Muzej soli koji se  već uspio nametnuti kao jedna od najjačih turističkih  atrakcija na ovom području.  A među novostima od ove  godine je i novi javni WC za  sve goste Nina koji se nalazi  odmah uz ninski TIZ i koji je  napravljen po visokim standardima. Kako kaže Dejanović, javni WC-i jedan su od  najvećih problema hrvatskog  turizma jer na odmorištima  nema dovoljno sanitarnih  čvorova, a osobito u povijesnim jezgrama malih gradića.
Odmorišni, lječilišni,  avanturistički i cikloturizam
Uz odmorišni, Nin je meka  i za turiste lječilišnog turizma, cikloturizma i avanturističkog turizma. Zahvaljujući ljekovitom blatu  mnogi kronični bolesnici  odabiru Nin i njegov  lječilišni centar ne bi li se  okoristili blagodatima prirodnog liječenja. Za bicikliste  koji su među čestim gostima  Nina priređene su od ove  godine nove biciklističke  karte u suradnji s turističkim  zajednicama u okruženju,  koje obuhvaćaju oko 150 kilometara staza. U posljednjih nekoliko godina Nin je  postao i omiljeno odredište  kitesurfera koji uveseljavaju  kupače svojim atraktivnim  potezima.
Također Nin se može pohvaliti i s pet plaža u  okruženju među kojima neke spadaju među najljepše  na Jadranu. Plaže su opremljene nužnim sadržajima.  Od prošle godine na  Kraljičinoj plaži izgrađen je i  javni WC, a druge plaže pokrivene su s kemijskim  WC-ima, tuševima, svlačionicama i kantama za otpad.  U blizini su brojni ugostiteljski objekti koji nude hlad  i osvježenje. U ninskim  plažama uživaju osobito roditelji s malom djecom zahvaljujući plitkom moru i mekom pijesku, ali i brojni drugi  kupači koji uživaju u morskim radostima kao što su  picigin, piknik na plaži i  slično.
Bogato kulturno, zabavno i  sportsko ljeto
Kulturno, zabavno i sportsko ljeto u Ninu temelji se na  mnoštvu različitih događanja koja su prilagođena  svim kategorijama gostiju.  Uz nastup grupe T.B.F. u  srpnju, Gorana Bareta i Majki te Marijana Bana i Diktatora u kolovozu na programu su klapski, operni i  klasični koncerti, kazališne  predstave te sportska natjecanja u košarci, piciginu,  vaterpolu i sličnim sportovima. Početkom mjeseca  održana je i tradicionalna  šokolijada koja svake godine  okuplja sve veći broj poklonika.
Nakon bogato ispunjenog  dana u Ninu gosti grada, ali i  okolnih mjesta vrlo rado ovaj  gradić odabiru za lagane šetnje uz more. Tek tada, u  zalasku sunca Nin zasja u  punom sjaju. Prekrasna hortikultura uz šetnicu savršena  je pozadina fotografije za uspomenu, a osim smeđe i bijele signalizacije koja  upućuje na najvažnije točke  turisti se od ove godine mogu  poslužiti i novom mobilnom  aplikacijom, vodičem preko  kojega osim svih podataka o  smještaju mogu dobiti podatke o ninskim muzejima,  spomenicima i svim sadržajima koje nudi turistička zajednica.
Nakon ovakve ponude nije  iznenađujuće što je broj turista u Ninu svake godine u  porastu.
VIŠE U TISKANOM IZDANJU