Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Tko je Freudov pacijent?

19.07.2012. 22:00
Tko je Freudov pacijent?


Tridesetogodišnji Adolf Hitler dolazi doktoru Freudu moleći termin za svoju zaručnicu Christine zbog nemogućnosti da konzumiraju svoju vezu, naravno, njenom krivnjom. Iako Hitler tvrdi kako je problem u Christine u nastavku priče jasno je da je pacijent doktora Freuda zapravo upravo on


Miro Gavran i zadarska publika već se godinama odlično slažu. Nije stoga čudno da je i njegova komedija “Pacijent doktora Freuda” u produkciji “Teatra Gavran” na repertoaru Zadarskog kazališnog ljeta rasprodana do posljednjeg mjesta. Predstavu o mladom Adolfu Hitleru, njegovoj budućoj zaručnici Christine i najpoznatijem svjetskom psihoanalitičaru doktoru Freudu režirao je Robert Raponja, a u predstavi igraju Peđa Gvozdić u ulozi doktora Freuda, mladi Jakov Gavran u ulozi Hitlera te Ana-Marija Percaić u ulozi mlade Christine.
U više od sat vremena koliko traje predstava publika je imala priliku pogledati komediju posve bizarne tematike. Miro Gavran u ovom se tekstu vraća jednoj od tema kojima se često bavi, a to je poigravanje povijesnim ličnostima i činjenicama dajući svoje viđenje i interpretaciju povijesti. U ovoj predstavi javlja se i druga Gavranova tema, a to su muško-ženski odnosi i razlike između muškaraca i žena.
Ukratko, tridesetogodišnji Adolf Hitler dolazi doktoru Freudu moleći termin za svoju zaručnicu Christine zbog nemogućnosti da konzumiraju svoju vezu, naravno, njenom krivnjom. Iako Hitler tvrdi kako je problem u Christine u nastavku priče jasno je da je pacijent doktora Freuda zapravo upravo on. Nakon jedne seanse s hipnozom, koja prikazuje Hitlera u različitim razdobljima njegova života postaje jasno kako se zapravo radi o duboko poremećenoj osobi i događajima koji će ga dvadesetak godina kasnije usmjeriti prema jednom od najkrvavijih ratova u povijesti čovječanstva.
Lik Hitlera utjelovio je mladi glumac Jakov Gavran dajući u nekim momentima izvanrednu interpretaciju. Potpuno uživljen u ulogu, bez imalo suosjećanja prema svom liku, Gavran prikazuje Hitlera od samodopadnog mladića do narcisoidnog i poremećenog mladog čovjeka koji pokazuje svoje pravo lice. Odličnu izvedbu pokazali su i Peđa Gvozdić te Ana-Marija Percaić koja je vrhunski dočarala lik inteligentne mlade žene zarobljene u vremenu punom nerazumijevanja za ženske probleme.