Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Ville Spalldi opet bez struje

Autor: Suzana Bandić

19.07.2013. 22:00
Ville Spalldi opet bez struje

Foto: Marin GOSPIĆ



Mi smo bili prisiljeni isključiti ta dva objekta iz sustava zbog nagomilanih dugova. Moramo štititi interese tvrtke, a osim toga stanari ni nakon brojnih pokušaja da se dogovorimo oko rješenja problema nisu pokazali niti trunkicu volje da se to riješi, govori Dražić


Dvije zgrade na Puntamici, takozvane vile Spalldi, Elektra Zadar isključila je u srijedu iz sustava elektromreže zbog nagomilanih računa za zajedničku potrošnju električne energije, ali i zavrzlame s dokumentacijom još u fazi izgradnje prije osam godina. U dvjema zgradama tako je u srijedu ukupno 28 domaćinstava ostalo bez stubišne rasvjete, sustava hlađenja, lifta, a stanari jedne od zgrada i bez mogućnosti korištenja podzemne garaže.
– Ja sam stan kupio prije četiri godine i nisam znao za ovaj problem sa strujom. Inače živim u Osijeku, a stan koristim samo ljeti, tijekom srpnja i kolovoza. Iako sam tako planirao i ove godine, zbog problema sa strujom morat ću odustati i vratiti se kući, jer sam stopostotni invalid. Hodam uz pomoć štapa tako da mi penjanje na drugi kat po stubištu predstavlja veliki problem, kaže Jozo Pipunić, a njegova susjeda Ivana Padjen iz Zagreba najradije bi prodala stan u elitnoj vili zbog problema s električnom energijom i obračunom potrošnje koju smatra nepravednom.
Kaže kako u stanu boravi ljeti i kako ga je kupila jer joj se svidjela gradnja i pozicija. Prvih nekoliko godina je, ističe, zaista i uživala, no kasnije se godišnji pretvarao u noćnu moru. Sustav za hlađenje u stanu ne može koristiti jer je zgrada isključena iz sustava elektromreže, a izgledi za skoro rješenje nastalog problema su mali.
– Mi imamo pojedinačna brojila, ali ispada ipak da bismo trebali platiti jednako mi koji smo tu samo dva mjeseca, kao i oni koji su tu tijekom cijele godine i koji se zimi griju. Po izračunu mi bismo trebali svaki platiti po šest tisuća kuna. To nema smisla. Ne bježim od plaćanja obveza, ali neću pristati na plaćanje tuđe potrošnje, kaže ova Dubrovkinja sa zagrebačkom adresom, koja osim tekućih problema ima i jedan puno veći, gotovo nerješiv problem. Žena tvrdi kako je prevarena još dok je kupovala stan te da je to otkrila tek kad se s dokumentacijom krenula uknjižiti kao vlasnik stana.
– Godine 2007. je HEP omogućio investitoru da realizira priključak bez da plati naknadu od gotovo 300.000 kuna, a da je zgrada tada pod naponom može se vidjeti u službenom zapisniku s tehničkog pregleda. HEP je tada, naime, izdao uvjet za priključenje. Bila je to izgradnja nove trafostanice, što stoji u dokumentu prethodne elektroenergetske suglasnosti (PEES) koji je sastavni dio lokacijske dozvole. Nisu, međutim, rekli gdje će ta nova trafostanica biti locirana, kaže Baraka, dodajući kako je u obrazloženju stajalo da je to stoga što su tek tražili lokaciju. Baraka ističe kako se zapravo time želio prikriti dogovor da će trafostanica biti na lokaciji gdje su i zgrade, jer bi to onda snizilo cijenu stanova.
– HEP je 17. srpnja 2013. godine iskopčao zajedničku potrošnju objekata s napona, jer suvlasnici nisu platili dug od gotovo 400.000 kuna. S obzirom na zapriječenu privremenu mjeru i neizdavanje ugovora, HEP to nije smio napraviti, zaključio je Baraka, no to decidirano demantira direktor zadarske Elektre Tomislav Dražić, ističući kako je sud zapravo HEP-u dao za pravo.