Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Bajs: Neurbani dijelovi bit će naš glavni turistički adut

Autor:

19.08.2009. 22:00
Bajs: Neurbani dijelovi bit će naš glavni turistički adut

Foto: Vedran SITNICA



Ministarstvo turizma je u travnju ove godine HGSS-u dodijelilo milijun kuna čime sufinancira program te službe. Uz potporu Ministarstva turizma osposobljeno je 150 turističkih djelatnika koji se bave vođenjem turista u prirodu, trasirano je oko sto kilometara novih pješačkih staza, uređena su penjališta i nastavljeno s edukacijom djelatnika hitne medicinske pomoći
Zajednička zadaća Ministarstva turizma i Hrvatske gorske službe spašavanja je osigurati da Hrvatska za pet do deset godina bude spremna primiti veliki broj ljudi koji preferiraju pustolovni turizam. Hrvatska je s osamdeset posto neurbane površine prepoznata kao veliki potencijal za razvoj aktivnog turizam i svi pokazatelji govore kako će biti prva zemlja Mediterana i Europe za posebne oblike turizma.
Istaknuli su to ministar turizma Damir Bajs i pročelnik HGSS-a Vinko Prizmić na jučerašnjem sastanku održanom u upravi NP Paklenica u Starigradu, koji je održan u povodu uspješne realizacije programa unapređenja sigurnosti zaštite i spašavanja turista na prostorima izvan gradova i javnih prometnica za 2009. godinu.
Ministarstvo turizma je u travnju ove godine HGSS-u dodijelilo milijun kuna čime sufinancira program te službe. Uz potporu Ministarstva turizma osposobljeno je 150 turističkih djelatnika koji se bave vođenjem turista u prirodu, trasirano je oko sto kilometara novih pješačkih staza, uređena su penjališta i nastavljeno s edukacijom djelatnika hitne medicinske pomoći. Isto tako Ministarstvo turizma daje financijsku potporu HGSS-u i pri izradi kvalitetnih i sigurnosnih zemljovida i planinarsko-turističkih vodiča. Također je HGSS ove godine prvi put uz potporu ministarstava turizma i zdravstva organizirao HEMS helikoptersko dežurstvo u Splitu. Od početka dežurstava u Splitu provedene su 123 helikopterske intervencije u kojima je u više od pedeset posto slučajeva pružena pomoć turistima.
– Naš zadatak je što više smanjiti opasnost, obilježiti staze koje možemo ponuditi turistima i na druge načine približiti im naše neurbane dijelove. Sa sigurnošću mogu reći da će za pet do deset godina neurbani dijelovi biti naš glavni turistički adut, rekao je Bajs.
Jučerašnjem događaju prisustvovali su državni tajnici Zoran Šikić i Branko Grgić i zadarski župan Stipe Zrilić. Nakon sastanka u kanjonu Velike Paklenice održana je pokazna vježba HGSS-a.


Katastrofalna predviđanja nisu ostvarena


Na Jadranu je u prvih sedam mjeseci zabilježeno 5,3 milijun dolazaka turista i 29,7 milijuna noćenja, što je pet, odnosno tri posto manje nego lani.
– Trideset posto sezone je ispred nas i još je prerano za podvlačenje crte. Mi već idućeg tjedna idemo s novim mjerama – isplatama potpora turoperatorima u iznosu od tri milijuna eura i nastavljamo s jačanjem internetske promidžbe, kaže Bajs koji je naglasio kako nisu ostvarena katastrofalna predviđanja o podbačaju sezone.




 


Uskladiti školske praznike s turističkom sezonom


Ministar Bajs najavio je osnivanje zajedničkog povjerenstva Ministarstva turizma i Ministarstva prosvjete kojemu će zadaća biti uskladiti školske praznike s turističkom sezonom. Početak školskih praznika bi u pojedinim krajevima Hrvatske ovisio o tome naginju li ta područja zimskom ili ljetnom turizmu.
– Tijek sezone uvelike ovisi o školskim praznicima. Usklađivanjem bi onaj dio školstva koji to može usmjerili prema turizmu.


 


Stanica GSS-a u Starigradu


U Starigradu će u rujnu započeti radovi na izgradnji bazne stanice GSS-a. Radovi na stanici trebali bi biti gotovi do idućeg proljeća, pred početak nove sezone penjanja.
– Riječ je o središtu buduće starigradske podružnice GSS-a. U njoj će se nalaziti i ambulanta s dežurnim medicinskim timom za hitne intervencije te centar za obuku spasioca, rekao je Vinko Prizmić.