Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Thompson u očima intelektualaca

Autor:

19.08.2009. 22:00
Thompson u očima intelektualaca

Foto: Filip BRALA



U organizaciji Gradske knjižnice Zadar u utorak je u Arsenalu predstavljena knjiga “Thompson u očima hrvatskih intelektualaca” autorskog dvojca Mate Kovačića i Josipa Pečarića. Uz autore Kovačića i Pečarića knjigu su predstavili Zvonko Bušić i Ivica Marijačić, a gosti večeri su bili Marko Perković Thompson i klapa Iskon.
Pozdravnu riječ uputio je mr. sc. Ivan Pehar, pozdravivši prisutne u ime glavnog organizatora Gradske knjižnice i suorganizatora nakladnika Fortuna d.o.o. i Arsenala
– Već davno je Humbolt rekao “da samo onaj tko poznaje prošlost, ima pravo na budućnost”. Daleko od toga da budemo zarobljenici prošlosti, ali je dobro ako je znamo prihvatiti kao učiteljicu. A prošlost našeg hrvatskog naroda je i te kako dobra učiteljica, istaknuo je Pehar nastavivši:
– Stoljećima su nas pokušali izraniti, pregaziti, razjediniti. Ali čvrsta vjera, ponos i hrabrost dali su nam snagu da opstanemo. Preko plodne ravnice, oživljen kamen spojen s morskim suzama doživljava preobrazbu. Molitva i vapaj prolivene krvi donijeli su nam slobodu, kazao je Pehar napomenuvši kako je baš danas u toj slobodi tako teško govoriti o obitelji, moralu, domoljublju, vjeri i nadi.
– Teško je govoriti o ognjištu što čuva toplinu uspomena, djetinje čežnje u naručju majke. Tako priče o ognjištu postaju smješne i nazadne. Može li se reći da je nazadno kada se prikaže težina patnje i traži istina o svome narodu? Čovjek koji o tome govori biva ismijan, razapet. A svako povezivanje s ognjištem, tradicijom je itekako snažno povezivanje s majkom. Zar smo se zasramili majke? Uzalud nam je otkrivanje, usvajanje tuđih svjetova ako smo izgubili svoj svijet, svoj identitet. Treba biti otvoren i prihvatiti sve što je dobro, ali to ne znači da moramo pogaziti svoje. Naša domovina, naš narod nose u sebi toliko vrednota i ljepote. I zato naša učiteljica ipak ne dopušta biti zaboravljena. Ona dodiruje našu nutrinu pa zaječi, zabruji, zazvoni kroz pera, kistove, glazbu i glasove naših umjetnika. Mudar čovjek će lako prepoznati, čuti taj glas. U iskonskoj čežnji za slobodom, za očuvanjem hrvatskog bitka, nastale su mnoge pjesme. Pjesme kroz koje struji vitalnost jednog naroda. Pjesme koje nose pečat snažne ljubavi za svoj zavičaj, svoje ognjište, vjeru, narod. Život je postao jedna teška moralna drama. Živimo u stvarnosti koja guši ljudsku osobnost. Od modernog se čovjeka sve više traži da bude dio mase. Da se poistovijeti, stopi s njom, dok je sve manje važno stanje duha. A mladi čovjek, prepun traženja i težnji ima sve manje uzora. Zato je poželjno da se prepoznaju glasovi dobra, da se učini sve kako bi se očuvale prave, istinske vrijednosti, istaknuo je Pehar zaključivši kako je svakoj duši potrebna pjesma, potreban san.
– Upravo u tom svijetlu doživljavam djelovanje Marka Perkovića. U svijetlu djeteta čije su oči ozarene snom. I zato je večeras s nama Marko Perković Thomson i predstavljanje knjige “Thompson u očima hrvatskih intelektualaca – bilo je i to jednom u Hrvatskoj”, zaključio je Pehar.
Knjiga “Thompson u očima hrvatskih intelektualaca – bilo je i to jednom u Hrvatskoj” zbirka je tekstova o Thompsonu objavljenih u različitim medijima, a riječ je o nekoliko desetaka autora. Ivica Marijačić istaknuo je kako autori nisu samo izražavali svoja vlastita stajališta o Thompsonu.
Tijekom predstavljanja moglo se primijetiti kako su promotori uglavnom izražavali svoje vlastite stavove.
Predstavljanje knjige praćeno je izvedbama klape Iskon, a tijekom promocije knjiga se prodavala po promotivnoj cijeni od 80, odnosno 120 kuna. Potrebno je istaknuti kako promocija knjige o Thompsonu nije privukla veliku pozornost, pa je tako Arsenal u utorak bio polovično popunjen.
U povodu predstavljanja knjige Marko Perković Thompson posjetio je istog dana Gradsku knjižnicu Zadar. Na glazbenom odjelu ravnatelj Pehar i Thompson su razmijenili darove.