Nedjelja, 5. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Biograd i Nin u konkurenciji za “Plavi cvijet”

19.08.2010. 22:00
Biograd i Nin u konkurenciji za “Plavi cvijet”


Akcija “Plavi cvijet” Hrvatske turističke zajednice i medijskih sponzora kreće skoro ka završnoj akciji izbora najuređenijih mjesta primorske Hrvatske. U užem izboru su ostali Dubrovnik, Opatija i Poreč, u kategoriji iznad 10.000 stanovnika. U kategoriji od 3.000 do 10.000 stanovnika su Vodice, Biograd, Rab i Novigrad, a u kategoriji do 3.000 stanovnika Cavtat, Bol, Primošten i Nin.
Iz Zadarske županije kandidirani su u tri predviđene kategorije Zadar, Biograd i Nin, a kako vidimo u završnici su prihvaćeni Biograd i Nin, dok je Zadar u ocjenjivanju užeg povjerenstva sastavljenog od članova Glavnog ureda HTZ-a ispao iz prva tri u užem izboru.
Treba kazati da je ove godine došlo do izmjena u metodologiji, odnosno promjena u odnosu na lani usvojene kriterije. Naime, godinama smo ocjenjivali najuređeniji grad, općinu i mjesto, što je imalo niz nedostataka jer imamo gradova od preko 100.000 stanovnika i od svega dvije-tri tisuće, općina s 10 mjesta ili samo jednim mjestom, itd.
Izmjena eliminira velike
Potom se išlo na nagrade za gradove preko 20.000 stanovnika, od 10.000 do 20.000 stanovnika te potom ispod 10.000 stanovnika. Ispalo je da onih iznad 20.000 stanovnika imamo simboličan broj, odnosno u svakoj primorskoj županiji po jedan osim u Ličko-senjskoj, onih od 10.000 do 20.000 također (Zadarska i još neke županije takve uopće nemaju), a svi su utrpani u konkurenciju ispod 5.000 stanovnika.
Sada su zbog realnije konkurencije izvršene korekcije veličine gradova prema nižim brojkama.
U prvoj kategoriji su time gradovi s više od 10.000 stanovnika pa je prethodna konkurencija Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke i Pule znatno zaoštrena. Kako vidimo, lanjski pobjednik Split i trećenagrađeni Zadar ispali su iz uže konkurencije. Dubrovnik je kao konstanta ostao, a sada su u toj ketegoriji i Opatija i Poreč, dakle imamo trolist klasičnih turističkih “šampiona” Hrvatske. Poreč je povratnik nakon niza godina, iako se sjećamo prethodnih pet-šest godina u kojima je bio svima nedostižan.
Povjerenstvo Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice obilazeći nominirane kandidate u akciji Plavi cvijet 2010., u kojoj se ocjenjuje uređenost mjesta primorske Hrvatske, izvršilo je odabir kandidata koje će u obilasku u rujnu ponovno posjetiti prošireno povjerenstvo te izvršiti završno bodovanje.
Završni obilazak Dubrovnik-Poreč
Završni obilazak kreće 1. rujna iz Dubrovnika, a obuhvatit će Cavtat i Dubrovnik u najjužnijoj županiji Dalmacije. Obilazak se nastavlja u Splitsko-dalmatinskoj županiji iz koje je u užem izboru samo Bol na Braču, domaćin lanjskih Dana hrvatskog turizma.
Obilazak u Šibensko-kninskoj županiji obuhvaća Primošten i Vodice. Slijedi Zadarska županija s obilaskom Biograda i Nina. Iz Ličko-senjske županije nema kandidata u užem izboru stoga Povjerenstvu slijedi odlazak do Raba, a iz Primorsko-goranske županije, uz Rab, kandidat je u užem izboru i Opatija. Obilazak završava obilaskom Poreča i Novigrada u Istri.
Zadarska županija koja s početkom ovih ocjenjivanja u prošlom stoljeću nije, zbog uvjetovanosti ratnim stradanjem, a potom i s njim potonućem turizma, imala što pokazati sada se ravnopravno nadmeće s dva kandidata u užem izboru i to je najvrednije što se u ovih 15-ak godina dogodilo.
 


Povjerenstvo


Povjerenstvo koje će odraditi završni obilazak i ocjenjivanje čine tri predstavnika Glavnog ureda Hrvatske turističke zajednice, i: Barbara Ban (Glas Istre), Krešimir Gulin (Slobodna Dalmacija, Šibenik), Damir Maričić (Zadarski list, Zadar), Adriana Tomašić (HRT-Hrvatski radio, Dubrovnik), Ivan Radošević (TZ Ličko-senjska), Siniša Mikačić (TZ Splitsko-dalmatinske županije, Split), te Gordana Medved (TZ Primorsko-goranske županije).




 


Prvotne kandidature


Prvotni kandidati predloženi iz županijskih turističkih zajednica bili su: Poreč, Novigrad i Vrsar iz Istre; Opatija, Rab i Veli Lošinj iz Primorsko-goranske županije; Zadar, Biograd i Nin iz Zadarske županije; Novalja iz Ličko-senjske županije; Šibenik, Vodice i Primošten iz Šibensko-kninske županije; Split, Hvar i Bol iz Splitsko-dalmatinske županije te Dubrovnik i Cavtat iz Dubrovačko-neretvanske županije.