Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Kukljica radom i rezultatom pokazuje da radi na turizmu

19.08.2010. 22:00
Kukljica radom i rezultatom pokazuje da radi na turizmu


Zajedničku akciju Zadarskog lista i TZ Zadarske županije “Biramo najuređenije mjesto, općinu i grad” nastavljamo predstavljanjem Kukljice na otoku Ugljanu. Radi se o tipičnom dalmatinskom mjestu u okruženju netaknute prirode i čistog mora te je kao takva idealno mjesto za obiteljski odmor koje je tijekom vremena došlo i na nautičke karte. U posljednjih nekoliko godina vidljivi su pomaci i na uređenju mjesta, a za očekivati je da će taj napredak pratiti i sve bolje turističke brojke u budućnosti. Inače, nije na odmet podsjetiti da je Kukljica bila pobjednik u prvoj godini održavanja ove naše akcije i kako se ulažu veliki napori na uređenju mjesta da se vrati pobjednička titula.
Krenimo s patrolom, točnije s opisom onoga što je turistička patrola Zadarskog lista uočila za vrijeme obilaska mjesta. Na ulazu u mjesto nalazi se tabela dobrodošlice koja uz hrvatski govori na još četiri strana jezika. Cestom u okruženju obiteljskih kuća krenulo se prema centru mjesta. Za primjetiti je kako Kukljičani vode brigu o uređenju svojih okućnica i balkona. Već nakon ulaska u mjesto turiste prati smeđa signalizacija. Na križanju ulazne ceste s rivom postavljena je jedna od tabli smeđe signalizacije koja onima koji se prvi put susreću s mjestom daje osnovne informacije gdje se što nalazi. Među označenim objektima je turističko-informativni centar koji je bio iduće odredište turističke patrole.
Kukljiški TIC se nalazi u atraktivnim prostorijama stare uljare koje su preuređene i adaptirane u turističke svrhe. Pogled na stare mlinove, pod kojima se stvaralo žuto zlato Mediterana, odmah vraća u druga vremena i budi mirise maslinova ulja. U TIC-u se turisti mogu opskrbiti turističkim prospektima Kukljice, otoka Ugljana, Pašmana i Hrvatske te na informativnim panoima saznati prijeko potrebne informacije koje olakšavaju život na otoku. Na prvom mjestu su: kako prometuju autobusi i plovidbeni red trajekata. Treba spomenuti i ljubazne turističke djelatnike koji su najbolji izvor pravih informacija neupućenim turistima. Sama pozicija TIC-a obilježena je velikim slovom “I” što je čini uočljivim svim turistima. Spomenimo kako se na njegovu pročelju nalaze karte otoka Ugljana i Pašmana s ucrtanim biciklističkim stazama. Nakon obilaska TIC-a patrola se nastavila u društvu direktorice TZ Kukljkica Zlatke Blaslov koja nas obavještava kako ove godine u privatnom smještaju ostvaruju porast od 15 posto noćenja.
Šetnjom od Zelene punte do starog dijela mjesta uočava se neke promjene. Na prvom mjestu jest da je uređena cijela šetnica. Najveća gužva na njoj vlada za blagdan Gospe od Sniga, 5. kolovoza, kada je riva trkalište tovara. Kukljička fešta svake godine privlači u mjesto nekoliko tisuću gostiju. Za mnoge turiste neponovljiv je događaj pomorske procesije, tradicije karakteristične za zemlje Mediterana. Nakon jutra ispunjenog duhovnošću popodne slijedi zabava. Atraktivna utrka, bogati zabavni program i ostale atrakcije jamac su dobre zabave za sve koji se na taj dan nađu u mjestu.
Za čistoću mjesta i hortikulturnu uređenost mjesta u Kukljici zaslužuju sve pohvale. Uređenje šetnice uz bogato hortikulturno uređenje s fascinantnim cvjetnim otocima dalo je cijelom mjestu novu vizuru.
Ne tako davno hortikulturno uređenje u svim otočnim mjestima pa tako i u Kukljici bila je nemoguća misija zbog velikih vrućina i suša. Danas je praktično duž cijele rive postavljen sustav navodnjavanja koji održava svježinu i kolorit posađenog cvijeća.
Za kraj plaže. Najopremljenija plaža je i dalje ona na Zelenoj punti. No, uz nju su tu plaže Kostanj, Jelenica i Sabuša kojoj ponovno zasluženo raste rejting među kupačima.
Dodajmo kako Kukljica predstavlja vrata u PP Telašćica i NP Kornati te kako iz nje svakog dana brojni turisti posjećuju ove naše prirodne vrijednosti izletničkim brodovima koji kreću iz Kukljice.


Šetnica u okruženju cvijeća i luksuza


Ove godine završeni su radovi na izgradnji i uređenju mjesna šetnica. Šetnica povezuje staru i novu Kukljicu i daje cijelom mjestu kompaktnost. Uz nju se nalazi i plan mjesta. Šetnica je opremljena klupama, kantama za sitni otpad, postavljena je noćna rasvjeta. Najveći plus daje joj njeno okruženje – s jedne strane koloriti cvijeća, a s druge luksuzni brodovi u pristaništu.