Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Folklor širi pozitivne tradicijske vrijednosti

19.08.2011. 22:00
Folklor širi pozitivne tradicijske vrijednosti


U svoje osobno ime i uime Općine Vrsi zahvaljujem svim KUD-ovima koji su sudjelovali na ovogodišnjoj večeri folklora i starih običaja te se nadam da će sudjelovati i sljedeće godine. Posebno zahvaljujem svim članovima KUD-a “Sv. Lovre” jer šire pozitivne vrijednosti i čuvaju tradicijsku kulturu, zaključila je načelnica Vukić


U organizaciji  KUD-a “Sv. Lovre” iz Vrsi,  na sportskom centru “Gusterna” održana je 3. večer  folklora i starih običaja pod  nazivom “Vrsi moje, u srcu  te nosim”. Ovogodišnja  večer folklora održana je  pod pokroviteljstvom  Općine Vrsi i Turističke zajednice Općine Vrsi te uz  pomoć 25 sponzora koji su  pomogli u organizaciji večeri  folklora.
Večer folklora otvorila je  načelnica Općine Vrsi, Sandra Vukić, koja je pozdravila  sve nazočne te zaželjela  svim sudionicima smotre  ugodan boravak u Vrsima.
– U svoje osobno ime i  uime Općine Vrsi zahvaljujem svim KUD-ovima koji su  sudjelovali na ovogodišnjoj  večeri folklora i starih  običaja te se nadam da će  sudjelovati i sljedeće godine.  Posebno zahvaljujem svim  članovima KUD-a “Sv. Lovre” koji su organizirali ovu  ugodnu večer jer šire pozitivne vrijednosti i čuvaju  tradicijsku kulturu mjesta  Vrsi, zaključila je načelnica  Vukić.
U bogatom kulturnom  programu koji je prikazan  publici, umijeće čuvanja tradicijskih običaja svog kraja,  osim KUD-a “Sv. Lovre” pokazali su još KUD-ovi “Kamen bukovica”, “Sv. Kata”,  “Carza”, “Luzarica” i “Vrhovac” iz Vrhovca.
Gledatelji su mogli uživati  u bogatom programu te  upoznati običaje raznih krajeva naše županije, uživati u  prezentaciji narodnih  nošnji, tradicijskih običaja,  kola i napjeva, a kroz program ih je vodio Ivica Perinić  Giovanni.
Program su otvorila djeca  mješovitog mandolinskog  sastava glazbena poduka  “Korona” koja su izvela tri  pjesme iz svog uobičajenog  repertoara. Ovom prigodom  nastupili su Josip Maraš Jopi, Nikolina Perković, Donald Dukić i Roko Predovan,  a koliko su bili dobri, pokazao je veliki pljesak publike.
Zatim su nastupili članovi  KUD-a “Sv. Lovre” koji su  otpjevali “Tri divojke pod  murvom sidile”, “Gospe ribara težaka” i “Selo moje” te  odigrali dva kola svoga kraja.
Uslijedio je nastup ostalih  KUD-ova koji su pokazali  svoje tradicijske napjeve, a  najviše pljeska dobili su članovi KUD-a “Luzarica” iz  Pridrage.
Gostujući KUD “Vrhovac”  koji je došao sa četrdeset  članova, također je osvojio  publiku, a prezentirali su  običaje svog kraja te svirkom  muzikaša razveselili sve nazočne.
Na kraju dvosatnog programa, svim predstavnicima  KUD-ova uslijedila je podjela zahvalnica i prigodih darova, koje je uručio tajnik  KUD-a “Sv. Lovre” Ćiril Perinić.
Na završetku programa  sudionici ovogodišnje večeri  folklora izašli su na pozornicu te zajedno otpjevali  “Bože čuvaj Hrvatsku”.
Treća večer folklora i starih običaja obasjana je i vatrometom te nastavljena  ugodnim druženjem sudionika koje će folklor zasigurno opet okupiti.