Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrelja: Koalicija će odmrznuti mirovine

19.08.2011. 22:00
Hrelja: Koalicija će  odmrznuti mirovine


Ako Kastavska koalicija pobijedi na izborima  u prosincu, mirovine će se odmrznuti – najavio je Silvano  Hrelja, čelnik Hrvatske stranke umirovljenika (HSU),  članice koalicije.
– Zbog neusklađivanja mirovine su tijekom dvije godine  nominalno pale za 3,1 posto, a stvarno i za puno više – oko  7 posto. HSU će stoga u budućoj Vladi inzistirati da se  mirovine odmah počnu usklađivati i to prema novom  modelu koji će uzeti u obzir rast tipičnih umirovljeničkih  troškova života, kazao je Hrelja na jučerašnjoj konferenciji  za novinare. Pozvao je građane da ne “nasjedaju jeftinim  predizbornim trikovima HDZ-a koji u zadnjim danima mandata  želi ostaviti dojam brige  o umirovljenicima”.
I aktualno otvaranje  pitanja drugog stupa po  Hrelji je HDZ-ov predizborni mamac.
– Umjesto da se bavi  pravim problemima,  HDZ-ova vlada sad na  brzinu nudi rješenja za  drugi mirovinski stup.  A to je velika greška jer  se s novim modelima za  drugi stup ne smije  žuriti, niti o njegovoj  sudbini smije odlučivati samo politika. Drugi  stup je prvenstveno radničko, a ne umirovljeničko pitanje, objasnio  je predsjednik HSU-a.  Žurno se jedino mora  riješiti problem 1.200 žena koje zbog toga što su izabrale  drugi stup, sad primaju mirovine koje su u prosjeku niže  550 kuna nego što bi bile da su ostale samo u prvom  stupu.
– No, taj gorući problem 1.200 umirovljenica HDZ ne  rješava, a naša koalicija taj će problem prvo rješavati. One  trebaju dobiti pravo na dodatak za mirovinu, istaknuo je  Hrelja. Za 120 tisuća ljudi koji su u drugi stup 2002. ušli  dobrovoljno, HSU drži kako je njima nužno dati pravo da u  trenutku odlaska u mirovinu izaberu povoljniju varijantu –   da ostanu u drugom stupu ili da se “vrate” u prvi stup. Za  pravo, dugoročno rješnje drugog mirovinskog stupa potrebno je otvoriti dijalog sa socijalnim partnerima, a HSU  poručuje da su mu prihvatljiva sva rješenja osim jednog – da  povećanje izdvajanja za drugi stup ide na štetu prvog  stupa.