Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Lutanja od velebitskih prostranstava do urbanih prostora

19.08.2011. 22:00
Lutanja od velebitskih prostranstava  do urbanih prostora


Pred vama je rezultat višegodišnjeg Jerolimovog rada, lutanja od velebitskih prostranstava do urbanih prostora, te smiraja uz neki detalj kojemu se predaje u bezvremenskom foto promišljanju, tako da u njegovim fotografijama uvijek ostaje velika energija posvećenosti baš tom trenutku, zapisao je Aleksandar Bonačić


U galeriji ZadArt u tijeku je izložba fotografija Jerolima Vulića,  člana likovne udruge “ZadArt” iz Zadra, Croartphoto  cluba iz Zagreba, te foto  grupe “5.exe”. Sudjelovao je  na mnogim skupnim  izložbama u zemlji i inozemstvu. Pri tome je dobio  više priznanja i nagrada. Samo ove godine dodijeljeno  mu je priznanje za najuspješniju fotografiju na  skupnoj izložbi nagrađenih  i najuspješnijih  fotografija  članova “Croartphoto” cluba, te zlatnu plaketu za crnobijelu fotografiju na 16.  međunarodnoj izložbi fotografije “Otok i more”.
U katalogu koji prati  izložbu Aleksandar Bonačić  je zapisao: “Jerolim Vulić,  fotograf, zaljubljenik u prirodu, detalje, sitnice, naoko  nevažne, koje u njegovom  objektivu dobijaju jedan novi život tako svojstven fotografiji, koja od neuglednog cvijeta pravi zvijezdu,  izdvojenu i fascinantnu.  Pred vama je rezultat  višegodišnjeg Jerolimovog  rada, lutanja od velebitskih  prostranstava do urbanih  prostora, te smiraja uz neki  detalj kojemu se predaje u  bezvremenskom foto promišljanju, tako da u njegovim fotografijama uvijek  ostaje velika energija posvećenosti baš tom trenutku.
Vrlo je teško fotografu koji iza sebe ima toliko kvalitetnih radova kao Vulić  odlučiti se koje fotografije  uvrstiti za postav svoje prve  samostalne izložbe (zašto  ih nije bilo prije?!), ali kada  sam pomno sagledao njegov  odabir uvidio sam da je u  stvari tu na neki način zaokružen djelokrug njegovog  fotografskog interesa, tako  da imamo krasne fotografije  planina, zatim fotografije  meditativnih tematika kao  što su zvuk, vjera ili možda  sanjarenje i susreti  te sve to  zaokruženo divnim minijaturama prirode. Tu bih želio  biti malo subjektivan i ukazati na jedan meni izuzetan  Jerolimov rad, a to je “Iluzija koji fantastično prikazuje slojevitost ljudskog  bića i življenja, a koji je  uvršten u ovaj postav. U  svakom slučaju ovo je samo  jedan mali dio Vulićevog foto stvaralaštva i za nadati se  je da će nam u budućnosti  pružiti još puno prilika da  uživamo u njegovim fotografijama.”
Izloženi radovi podijeljeni su u tri velike cjeline.  Jedna prikazuje autorov  doživljaj prirode, druga istražuje prirodu ljudskih odnosa, osjeta i osjećaja, a  treća sadrži niz pojedinačnih radova u kojima prevladava tema punog i praznog, odnosno prisutnog i  odsutnog, s dominantnim  motivom kruga.
Izložba ostaje otvorena do  25. kolovoza.