Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Muzej posjećuju i Afrikanci

19.08.2011. 22:00
Muzej posjećuju i Afrikanci


Od ove godine u muzeju je moguće vidjeti i izradu staklenih perli na plameniku, uz kontinuiranu izradu staklenih oblika u fuziji, kaže ravnatelj Ivo Fadić, napominjući kako je bogata suvenirnica najvećim dijelom opremljena upravo predmetima iz muzejske radionice


Uz mnogobrojne  zadarske znamentosti koje i  ovoga ljeta privlače velik broj gostiju, turističku ponudu u kulturno-povijesnom segmentu  svakako obogaćuju i zadarski muzeji. Povećani broj  posjetitelja u Muzeju antičkog stakla tako se počeo  bilježiti već početkom svibnja, te je zanimanje za bogatu zbirku, kaže ravnatelj  muzeja Ivo Fadić, čak i veće  u odnosu na prošlogodišnje.
Interes je podjednako prisutan i među domaćima i  među stranim gostima, no za  razliku od ranijih mjeseci  kada su u većoj mjeri dolazile organizirane grupe,  trenutno je ipak više individualnih posjeta.
– Od kraja ožujka pa do  početka sezone imali smo  uglavnom skupine, a u srcu  sezone, od druge polovice  lipnja, u srpnju i sada u  kolovozu, posjetitelji muzeja većinom su individulani  gosti – i domaći i inozemni,  koji dolaze iz gotovo svih  europskih zemalja. Bilo je,  kaže ravnatelj Fadić, čak i  posjetitelja iz Amerike i  Afrike.
Radno vrijeme muzeja prilagođeno je ljetnom periodu,  te je otvoren svakoga dana  od 9 do 21, uključujući i  vikende, a do 15 sati u funkciji je i muzejska radionica,  puhaonica stakla, koja posjetiteljima pruža mogućnost da uz zbirku od oko dvije  tisuće različitih staklenih  predmeta iz doba antike vide  i demonstraciju ručne izrade  predmeta od stakla.
– Uz naš stalni postav i dva  dokumentarca koji se projiciraju, te trenutno gostujuću izložbu “Staklo u glini”  Predraga Petrovića, staklarska radionica u kojoj se  ručno izrađuje puhano staklo svakako je kruna svega.  Također, od ove godine u  muzeju je moguće vidjeti i  izradu staklenih perli na plameniku, uz naravno, kontinuiranu izradu staklenih  oblika u fuziji, kaže Fadić,  napominjući kako je bogata  suvenirnica najvećim dijelom opremljena upravo  predmetima iz muzejske radionice. Pa uz publikacije  koje je moguće kupiti, muzej  u ponudi ima i preko 160  različitih artikala od stakla.
Spomenutu gostujuću  izložbu Predraga Petrovića  bit će moguće razgledati do  28. kolovoza, dok u rujnu  muzej kreće s novim programima. Njima su uz vlastite, obuhvaćene i nove gostujuće izložbe, te je plan  popunjen sve do kraja prosinca.
– Prva je na redu izložba  staklenih skulptura umjetnika Dražena Trogrlića. U  suradnji sa Zavičajnim muzejom iz Biograda priređuje  se izložba «Staklo Gnalića»,  a radi se i na  pripremi izlaganja stakla hrvatskog podmorja. Za Badnjak je pak,  predviđena izložba fotografija «Anđeli bez granica»,  autora Ive Pervana, a za tu  prigodu, najavljuje ravnatelj, postavit će se i izložba  anđela izrađenih u tehnici  vitraja, autorice iz Pule.