Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Oživljeni duh slavne prošlosti Vrane

19.08.2011. 22:00
Oživljeni duh slavne prošlosti Vrane


Nakon spektakularne simulacije pomorske bitke i osmanlijskog desanta na luku Pakoštane,  jučer je program 3. Dana  vitezova vranskih nastavljen na poljani ispod  Maškovića hana, kao i u  samom dvorištu Hana. Manifestacija je privukla veliki  broj sudionika iz nekoliko  zemalja, kao i još veći broj  znatiželjnih posjetitelja te  brojnih turista. O posebnostima ovogodišnjega programa više nam je kazala Danijela Vulin, direktorica Turističke zajednice Općine  Pakoštane.
Obogaćen program
– Ovogodišnji Dani vitezova vranskih se razlikuju u  odnosu na prijašnje dvije  manifestacije. Ove godine  svečano otvaranje smo upriličili sa spektakularnom  predstavom na moru, točnije radi se o napadu turske  galije na grad i bitci u luci u  Pakoštanima. Turističko naselje Solaris nam je za tu  priliku dalo repliku galije  koja je izgledala uistinu “filmski”. Imali smo također  kojih pedesetak Turaka koji  su na galiji prilazili našem  mjestu. Tako je Pakoštane  osvojeno u noćnom napadu,  a priča se dalje razvija kroz  iduća dva dana. Program nije završio s tim napadom i  osvajanjem Turaka, nego  danas Turci idu prema Vrani, približavaju se tvrđavi i  nastoje osvojiti vitešku utvrdu što im i uspijeva. Nakon osvajanja slijedi proslava, to jest orijentalno slavlje s haremom, trbušnim  plesačicama, sve u orijentalnom stilu, kazala nam je  Danijela Vulin i ujedno  najavila i današnja događanja:
– Sutradan se mijenja  sreća ratnika što znači da će  Turci izgubiti od viteške vojske, od strane kršćana te će  se prirediti novo pobjedničko slavlje. Između glavnih bitaka organizirano je  mnoštvo drugih programa i  mnogobrojna događanja.  Spomenut ću samo viteške  turnire u streličarstvu,  bohurtu, predstavi s konjima koju izvodi plesna skupina “Winx of Guardian”, a  također imamo ovdje kao  sudionike i ponajbolje vitezove u Slovačkoj, njihove  prvake i prvake Europe koji  njeguju srednjovjekovno  streličarstvo i koji će se  predstaviti u pojedinim  točkama. Tu je, zatim, niz  radionica. Ove godine je  zastupljeno preko trideset  starih zanata, gostuje nam  kompletna udruga iz Koprivnice koja kod njih organizira renesansni festival i  došli su ovdje sa svojim  užarima, mlinarima, bačvarom, kovačem i doista se  može se reći da je sve skupa  veoma slikovito, istaknula  je Vulin koja dosadašnje odvijanje ove posebne manifestacije ocjenjuje pozitivno.
Četiri stotine  sudionika
– Nikad prije u našem  mjestu nije bilo ovoliko turista. Sve je bilo prepuno  ljudi koji su željno iščekivali  noćnu bitku, napad s galijom koji je uza svu scenografiju i topove izgledao  uistinu kao na filmu, naglasila je Danijela Vulin.
Na trećim danima Vitezova vranskih sudjeluju skupine oživljene povijesti iz  Češke, Slovačke i Mađarske,  ali je većina vitezova iz različitih krajeva Hrvatske, što  nam pokazuje da je pokret  oživljavanja povijesnih skupina i kod nas stekao brojne  pristaše. Kako nam je kazala  Danijela Vulin, u programu  sudjeluje preko dvije stotine  vitezova s oružjem i odorama i preko pedesetak dvorskih dama također u originalnim opravama, a kad se  tome dodaju obrtnici i zabavljači dođe se do brojke od  četiri stotine sudionika koji  će brojne posjetitelje ovog  vikenda prenijeti u davna  doba Srednjeg vijeka i borbi  za Vranu.
Organizatori cijele manifestacije su Udruga Vitezova  vranskih, a suorganizatori  su Općina i Turistička zajednica Općine Pakoštane, a  uključeni su i mještani.
– Svi mještani Vrane su se  uključili i nadamo se da će  svake godine njihov udio biti  sve veći, jer i kad vi sami  sudjelujete onda vam je, naravno i manifestacija još  ljepša, poručila je Danijela  Vulin.
Danas je na Vrani središnji dan čitave manifestacije te će viteški tabori i  zanatske radionice otvoriti  svoja vrata posjetiteljima  već od 11 sati. Na radionicama se mogu pogledati  umijeća starih obrtnika te  kupiti originalni i nesvakidašnji suveniri, ali i domaći  poljoprivredni i prehrambeni proizvodi iz Vrane i Pakoštana ili se možete pak  provozati u pravom srednjovjekovnom vrtuljku. Kome sve to izgleda previše  bezazleno, na raspolaganju  su mu i sprave za mučenje,  klade i kavezi, pa nek izvoli…
Predstava pa bitka
Za 17 sati predviđena je  predstava “Dolazak kralja  Zvonimira”, koji je posebno  značajan za Vranu jer je  upravo on darovao Vranu  kao posjed Rimokatoličkoj  crkvi koja je tu osnovala benediktinski samostan u kojemu se čuvala hrvatska kruna. Papa je poslije samostan  darovao vitezovima Templarima, a nakon njihova  gašenja, preuzeli su ga Vitezovi hospitalci (Ivanovci)
Nakon predstave na programu su turiri u streličarstvu i bohurtu to jest  mačevanju te predstava plesne skupine s konjima “Winx  of Guardian”. U 20.15 velika  kršćanska vojska predvođena prirorom Ivanom od  Paližne započet će bitku za  Vranu i pobijediti Turke, nakon čega je predviđeno pobjedničko slavlje i zabava do  kasnih sati.
Sutra, u nedjelju, zadnjeg  dana manifestacije će se s  početkom u 9 sati u Pakoštanima ispred crkve održati  javni trening u mačevanju i  streličarstvu, a potom i predstava Viteške skupine. Tabori u Vrani kod Maškovića  hana su otvoreni od 10 do 14  sati kad je predviđeno zatvaranje ovogodišnjih Dana  vitezova vranskih.