Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prikupljeno pedesetak šprica i igala

19.08.2011. 22:00
Prikupljeno pedesetak šprica i igala


Građani se slabo odazivaju na ovakve akcije, ali ono što je pozitivno jest činjenica da se o ovisnosti sve više govori. Droga je praktički pred svakim vratima, a dokaz tome jest i ovaj infektivni otpad, koji mi iz mjeseca u mjesec pronalazimo, upozorava Ivanka Ledenko, predsjednica Nade.


Pedesetak šprica i igala, čepova, upaljača,  žličica i ostalog narkomanskog pribora koji iza sebe na  javnim površinama ostavljaju ovisnici, u četvrtak poslijepodne, s već dobro poznatih lokacija na Kapetanskom i u Parku kraljice Jelene Madijevke pokupili su  članovi i volonteri Udruge za  suzbijanje zloporabe droga i  pomoć obiteljima ovisnika  Nada. Riječ je o petoj ovogodišnjoj akciji Udruge Nada  koja već godinama na zadarskom području pročešljava  narkomanska gnijezda, a iako još nikad pronalasci opasnog infektivnog otpada nisu  izostali, odaziv građana  mahom je slab.
– Građani se slabo odazivaju na ovakve akcije, ali ono  što je pozitivno jest činjenica  da se o ovisnosti sve više  govori. Droga je praktički  pred svakim vratima, a dokaz  tome jest i ovaj infektivni  otpad koji mi iz mjeseca u  mjesec pronalazimo. Posebnu opasnost predstavljaju  heptanoni koji se dijele nekontrolirano, ali naša udruga  je lani pokrenula peticiju  protiv takve prakse i mi ćemo  se i dalje raditi po pitanju tog  problema sve dok se ne dovede u red, kazala je Ivanka  Ledenko, predsjednica  Udruge Nada. Istaknula je  kako su članovi i volonteri,  koji redovito sudjeluju u  ovakvim akcijama, svjesni da  obavljaju Sizifov posao, no  tim akcijama želi se prije svega spriječiti da stradaju nedužni šetači, a ponajviše djeca kojih se prošle godine čak  troje ubolo na narkomanske  igle. Osim toga, Ledenko dodaje kako je cilj ovakvih akcija i senzibiliziranje javnosti  za gorući problem u našem  gradu koji je, sudeći po broju  ovisnika, “dotakao” svaku  petu obitelj i pred kojim se ne  smiju zatvarati oči.
Sljedeća akcija prikupljanja infektivnog otpada najavljena je za rujan.