Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Svodnik iz Zagreba “pokrivao” zadarsko područje

19.08.2011. 22:00
Svodnik iz Zagreba “pokrivao” zadarsko područje


– Muškarac je za dvije žene posredovao u pružanju seksualnih usluga za novac koje je od zainteresiranih korisnika naplaćivao 1000 kuna. Zaradu su dijelili popola – Elis Žodan, glasnogovornik PU zadarske


Zagrepčanin Damir K. P. (48) koji je jučer  poslijepodne uz kaznenu prijavu zbog podvođenja priveden dežurnom istražnom sucu Županijskog suda u Zadru  Milanu Pečini, nakon iznošenja svoje obrane pušten  je na slobodu.
Iako je 48-godišnji Zagrepčanin već od ranije poznat policiji po sličnim kaznenim djelima na zagrebačkom području, državno je  odvjetništvo jučer odustalo  od zahtjeva za njegovim zadržavanjem u zadarskom  pritvoru jer su uvjeti za to  “otpali” nakon što su saslušane i svjedokinje – dvije  “noćne dame” u dobi od 19 i  35 godina za koje je Zagrepčanin u posljednja dva  mjeseca dogovarao “poslove”.
Svodnik i njegove poslovne  partnerice “pali” su u ruke  inspektora Odsjeka organiziranog kriminaliteta Policijske  uprave zadarske u četvrtak  navečer na području Puntamike gdje su uhvaćeni na djelu.
– Policijski službenici su  jučer u 21.30 sati na Obali  kneza Domagoja, prilikom  nuđenja seksualnih usluga  uhitili 48-godišnjaka, u posredovanju prilikom nuđenja  seksualnih usluga za dvije  žene u dobi od 19 i 35 godina.  Odmah nakon toga, zbog  sumnje u počinjenje prekršaja odavanja prostituciji,  uhićene su i one – kazao nam  je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije koja je  potom sve troje “obrtnika” koji su se bavili najstarijim zanatom na svijetu, privela u  policijske prostorije na kriminalističko istraživanje.
– Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je sumnja da je  muškarac, unatrag dva mjeseca, za dvije spomenute  žene posredovao u pružanju  seksualnih usluga za novac i  to na način da je, sat pružanja  seksualnih usluga, od zainteresiranih korisnika usluga,  naplaćivao 1000 kuna, od kojeg iznosa je polovicu zadržavao za sebe, dok je drugu  polovicu davao djevojci koja  je pružila seksualnu uslugu –  pojasnio je Žodan dodavši  kako se osnovano sumnja i da  je svodnik svojim suradnicama sređivao i poslove na plovilima koje su, ovisno o  traženoj usluzi i željama klijenata, naplaćivali i do 800  eura. Zbog svega navedenog  policija je muškarca, kazao je  Žodan, kazneno prijavila  zbog podvođenja, dok je protiv žena podnesen optužni  prijedlog zbog odavanja prostituciji.
Neslužbeno doznajemo kako su svodnik i njegove suradnice uhvaćeni u policijsku  klopku nakon što su policajci  s njima dogovorili susret putem mobilnog telefona koji su  uz oglas ostavili na jednom  internetskom portalu te u jednim erotskim novinama.


Zadarska policija zaslužna u razbijanju lanca prostitucije




Zadarska policija u nizu svojih uspjeha u otkrivanju podvođenja i prostitucije zaslužna je i za otkrivanje lanca prostitucije kojim je bila premrežena cijela Hrvatska, a koji je koncem srpnja “razbila” zagrebačka policija u suradnji s policijskim USKOK-om. Tada su, podsjetimo, uhićeni organizator i njegovih šest pomagača. Riječ je o Mariju Vuletiću, 40-godišnjem Dubrovčaninu sa zagrebačkom adresom, trojici njegovih pomagača i trojici zaduženih za prijevoz djevojki do klijenata. Inače, djevojke koje su podvodili, seksualne usluge naplaćivale su od 50 do 1500 eura. Klijentima su dolazile u stanove, hotele i na jahte, a osim domaćih korisnika njihovih usluga, među klijentima je bilo i stranih državljana. Do njih su, kako doznajemo, dolazili preko web-stranice na kojoj su se oglašavali.


Posljednji slučaj protitucije u Zadru otkriven u lipnju


Prije svega dva mjeseca zadarska policija je zbog podvođenja kazneno prijavila svodnički par – muškarca u dobi od 36 i ženu u dobi od 27 godina, oboje sa zadarskog područja, zbog podvođenja 21-godišnje Zadranke.
Policajci su tada utvrdili da je muškarac u više navrata raznim muškim osobama dogovarao susrete s 27-godišnjakinjom i 21-godišnjakinjom koje su se prostituirale naplaćujući svoje usluge i do 1000 kuna. Starija žena je uz prijavu zbog podvođenja zaradila i optužni prijedlog zbog odavanja prostituciji zajedno s mlađom kolegicom.


Sličan slučaj otkriven ljetos


Slučaj sličan ovom jučerašnjem zadarska je policija gotovo na identičan način razotkrila i krajem srpnja prošle godine. Tada je, podsjećamo, u okolici Zadra uhićen 35-godišnji makro s područja Vukovarsko-srijemske županije zajedno s četiri ženske osobe sa zagrebačkog područja osumnjičene za prostituciju.
Makroa i njegove suradnice policija je otkrila preko oglasa koji je on krajem srpnja objavio i na taj način dogovarao i organizirao pružanje seksualnih usluga za 31-godišnjakinju, 32-godišnjakinju i dvije 22-godišnjakinje. “Pali” su u policijsku klopku tako što su “prijateljice noći” od policajaca u civilu, misleći kako je riječ o osobama zainteresiranim za “ugodno druženje uz strogu diskreciju”, primile dvije tisuće eura koji su im predani nakon dogovora o pružanju seksualnih usluga. Novac im je oduzet nakon čega je svih petero prepraćeni u prostorije policije, a potom nadležnim sudovima.