Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

“Anđeli Babilona” u dvorištu Preradovića

Autor: Valentina Mlađen

19.08.2012. 22:00
“Anđeli Babilona” u dvorištu Preradovića

Foto: Josip PEDIŠIĆ



Lani u srpnju premijerno je izvedena crnohumorna komedija “Anđeli Babilona” zadarskog Dragon teatra po tekstu jednog od ponajboljih hrvatskih tekstopisaca, autora teksta po kojem je rađen poznati film “Kad mrtvi zapjevaju”, Mate Matišića. Komedija nastala po rustikalnoj travestiji zaigrat će u Zadru još jednom nakon godinu dana večeras u 21 sat u dvorištu Osnovne škole Petra Preradovića, a svi koji je nisu imali priliku pogledati prošle godine imaju priliku to učiniti ove i to s novom ekipom.
Radnja komada prati bahatog i primitivnog gradonačelnika koji pod pritiskom naroda pokušava naučiti čitati i pisati za jedan dan, a u tome mu pomaže mladi buntovni profesor spreman umrijeti za svoje ideale među kojima je glavni postizanje titule akademika. U priči se pojavljuju i gradonačelnikov glasnogovornik Max, stari konformist i poltron Profesor II i ogorčena, osvetoljubiva gradonačelnikova žena. Jedan od likova koji izaziva najviše smijeha jest ovca Bilka za koju se insinuira da bi gradonačelniku mogla biti nešto više od običnog kućnog ljubimca, a travestiji dodatan humor daje i rustikalni govor uz nekoliko sočnih psovki.
U prvotnoj postavi u predstavi su glumili Milan Miočić Stošić, Mimi Zadarski,  Miro Pucar, Matija Kezele i Marija Kolb, a o izmijenjenoj postavi govori redateljica predstave i osnivačica Dragon teatra Maja Šimić.
– U današnjoj izvedbi imamo dvoje novih glumaca i jednog glumca koji je bio alternacija u prvoj postavi, a to je Vinko Radovčić, mlada talentirana zadarska glumačka snaga iznikla  iz radonice HNK Zadar pod mentorstvom Jasne Ančić, a pridružili su se i Sanja Zalović, glumica Kazališta lutaka s kojom sam i prije, uvijek uspješno surađivala te Silvio Mumelaš, mladi glumac koji je upravo završio prvu godinu Akademije. Tu su od stare ekipe i Milan Miočić Stošić te Mimi Zadarski, kaže Šimić.
S obzirom da u Zadru na žalost ne postoji adekvatan prostor za alternativna kazališta i nezavisne produkcije nastupi “Dragon teatra” organizirani su uglavnom ljeti na otvorenom. Upravo stoga izbor dvorišta Osnovne škole Petra Preradovića pokazao se savršenim za predstavu koja je premijerno izvedena u Providurovoj palači. Kako kaže redateljica, zahvaljujući pristupačnosti ravnatelja škole sve je lako dogovoreno, a prostor im savršeno odgovara. Također Šimić otkriva kako Dragon teatar upravo završava ljetnu turneju po otocima i mjestima zadarske županije te ih sutra čeka nastup s “Anđelima Babilona” na Silbi i u subotu s “Pipi Dugom Čarapom” u Salima. Nakon što zaokruže ljetnu turneju Dragonovce očekuju nove avanture i projekti.
– Ulazimo u jesensku priču. Malo ćemo se više posvetiti predstavi “Pipi” s obzirom da na jesen opet počinju s radom vrtići i škole, a počet ćemo i pripremu za božićnu predstavu za djecu. Također pripremit ćemo i novi projekt, a iako još nismo odabrali naslov nastavit ćemo u zadanom kodu komedija, pa neka to za sada ostane iznenađenje, rekla je Šimić.