Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Traži se knjiga ljeta!

Autor: Valentina Mlađen

19.08.2012. 22:00
Traži se knjiga ljeta!


Na blogovima Gradske  knjižnice Zadar još uvijek je  u tijeku potraga za knjigom  ljeta. Moto potrage: “Knjigu  u ruke, komentar na blog pa  po nagradu” dovoljan je poticaj djeci i mladima da se  upuste u uzbudljivu potragu  za knjigom koja će obilježiti  njihovo ljeto, a koja traja do  prvog dana škole. Potraga se  odvija na dva bloga:  www.knjigaljeta.wordpress.com (namijenjen djeci od 8 do 12 godina) i  www.knjigaljetateens.wordpress.com (namijenjen  mladima od 12 do 15 godina), a tragači mogu sudjelovati na više načina: na  glasačkom listiću mogu glasati za knjigu koja im se  sviđa, predložiti knjigu koja  ih je posebno oduševila ovog  ljeta ili napisati svoje dojmove o nekoj od predloženih  knjiga. Na popisima se nalaze neki od najzanimljivijih  i najpopularnijih književnih  naslova, ali među tridesetak  knjiga u svakoj skupini nađu  se i pravi biseri za koje se ne  čuje tako često.
Top lista najčitanijih knjiga na blogu za tinejdžere  ovih je dana zaista uzbudljivo mjesto, a mijenja se iz  dana u dan. Trenutno se na  prvom mjestu nalazi vječni  klasik za sve uzraste “Dracula” Brama Stokera, na drugom je mjestu lanjska pobjednica “Kod kuće je najgore”  Ephraima Kishona, a treće  mjesto tijesno dijele “Luna”  Roberta Naprte i “Mali princ”  Antoinea de Saint-Exuperya.
Na blogu namijenjenom  djeci prvo mjesto, kao i u  srpnju, postojano drži knjiga  “Monstrumnazija” Lisi Harrison na drugom mjestu je  “Tajna perona 13” Eve Ibbotson, a na trećem mjestu  nalazi se “Terenski vodič” –  prvi dio Kronike Spiderwick.
Osim što će se dobro zabaviti najaktivnije komentatore čekaju i vrijedne nagrade i to knjige koje će im biti  uručene na Dan knjižnice 4.  listopada 2012. godine.
No, potraga za knjigom  ljeta nije jedina ljetna akcija  Gradske knjižnice Zadar, tu  je i online klub čitatelja za  djecu od 8 do 13 godina “Tragači” (www.traganje.wordpress.com) Gradske  knjižnice na kojem djeca iz  Zadra mogu zajedno s djecom iz drugih hrvatskih gradova sudjelovati u pisanju  priče. Djeca od 8 do 13 godina na dječjem čitateljskom  blogu “Tragači” mogu se pridružiti vršnjacima iz Bjelovara, Rijeke i Vinkovaca u  zajedničkom pisanju priče.  Dovoljno je posjetiti blog,  ispuniti online prijavnicu,  pročitati što su drugi već napisali i nadopisati svoj dio  priče.
S obzirom na ovakve akcije Gradske knjižnice koja  ni ljeti ne zatvara svoja vrata  brojnim posjetiteljima čini  se da dugo toplo ljeto donosi  i puno zabave.