Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Zajednička izložba mađarskih umjetnika

Autor: Ante Rogić

19.08.2013. 22:00
Zajednička izložba mađarskih umjetnika

Foto: Vedran SITNICA



Prekjučer je u Kovačkoj 3 otvorena izložba Lászlá i Virág Dóczija


Galerija Zadart u zadarskoj varoši sve više ugošćuje renomirana imena likovne umjetnosti. Nakon što su kod zadartovaca gostovali ukrajinski umjetnici koji su sudjelovali na likovnoj koloniji u Vinjercu, prekjučer je u Kovačkoj 3 otvorena izložba Lászlá i Virág Dóczija.
László Dóczi školovao se u Pečuhu 1968., na sveučilištu za obrazovanje učitelja te na Akademiji likovnih umjetnosti 1974. godine. Nakon završetka likovne akademije sudjeluje na stalnim izložbama županija te isto tako državnim i međunarodnim izložbama. Član je mađarske umjetničke udruge te mađarske udruge likovnih i primijenjenih umjetnika. Od 1974. godine profesor je, predavač na fakultetu Berzseny Daniel u Szambathelyu na odjelu crtanja.
Virág Dóczi školovala se od 2008. do 2011. u Szambathelyju, zapadno-mađarski fakultet na odjelu slikarstva. Paralelno s ovim od 2009. do 2011. u Grazu diplomira na Meisterschule fur Kunst und Gestaltung, Bildhaurei – odjel skulpture. U Grazu je završila Meisterschule, odjel slikarstvo.
Zoran Džapo, voditelj galerije Zadart istaknuo je kako je izložba organizirana isključivo na prijateljskim odnosima.
– Ovakve autore se ne bi moglo dovesti bez novaca, a oni su ovdje gotovo sve sami odradili. Ova galerija ima cilj da radi velike stvari, da dovodi vrhunske majstore, kazao je Džapo. Izložbu je otvorio Nilo Karuc, predsjednik udruge Zadart.