Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Veselio sam se Šimi i Igoru kao da sam ja osvojio zlato

19.08.2016. 22:00
Veselio sam se Šimi i Igoru kao da sam ja osvojio zlato


Hrvatski bacač kugle Stipe Žunić osvojio je 11. mjesto u olimpijskom finalu u Rio de Janeiru, a zlatnu medalju uz novi olimpijski rekord od 22.52 metara osvojio je 23-godišnji Amerikanac Ryan Crouser.
Zadranin Stipe Žunić je u drugoj seriji finala bacio kuglu do 20.04 metara, nakon što je u prvoj seriji dobacio do 19.93 m. U trećoj seriji Žunić je bacio na 19.92 m te je tako ostao bez dodatna tri pokušaja koje su izborili najbolja osmorica. Šteta je što 25-godišnji Zadranin nije ponovio daljinu iz kvalifikacija (20.52 m), ali ni to mu ne bi bilo dovoljno za plasman među osmoricu najboljih. Iza Žunića ostao je samo mladi Poljak Konrad Bukowiecki koji nije uspio izvesti nijedan ispravan hitac.
– Jutarnje kvalifikacije su mi uzele svježinu, bio sam malo pospan, ali mislim da je velika stvar biti u finalu s ovim momcima, kazao je bacač kugle Stipe Žunić nakon osvojenog 11. mjesta.
Žunić je u drugom hicu bacio 20.04 metara, u prvom 19.99, a u trećem 19.22 metara, te nije ušao među osmoricu u velikom finalu.
– Probudio sam se prerano zbog kvallifikacija i stvarno sam iscrpljen. Sve mi je večeras išlo oko 20 metara, kao da je tamo bio neki magnet. U zadnjem, trećem hicu sam pokušao ići na sve ili ništa, bilo mi je svejedno jesam li deveti ili 11. Ponavljam, stvarno mi je bila čast bacati među ovakvim veličinama – kazao je 25-godišnji Zadranin, kojem slijedi nastup na zagrebačkome Hanžeku.
Žunić se posebno radovao uspjehu svojih sugrađana Šime Fantele i Igora Marenića.
– Jako sam se veselio. Kao da sam ja osvojio to zlato – rekao je Žunić.
Prvo ime finalnog nadmetanja kuglaša bio je Amerikanac Ryan Crouser koji je u tri od šest pokušaja prebacio granicu od 22 metra, jedini kojemu je to uspjelo u Rio de Janeiru. Najdalje je bacio u petoj seriji, a sa 22.52 m srušio je olimpijski rekord Nijemca Ulfa Timmermanna (22.47 m) iz Seula 1988. Drugo mjesto osvojio je Crouserov sunarodnjak Joe Kovacs (21.78 m), a u petoj je seriji do bronce stigao Novozelanđanin Tomas Walsh (21.36 m). Zlatni i srebrni iz Londona, Poljak Tomasz Majewski i Nijemac David Storl, morali su se zadovoljiti sa šestim i sedmim mjestom.