Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Zadarski kanal gorio u čast Šime i Igora

19.08.2016. 22:00
Zadarski kanal gorio u čast Šime i Igora


Tisuće Zadrana dočekale su sinoć na rivi svoje sportske junake Šimu Fantelu i Igora Marenića – olimpijske pobjednike iz Rio de Janeira.
Oko Morskih orgulja i Pozdrava Suncu „čovjek na čovjeku”, kao nekada na Narodnom trgu, kada su se slavili uspjesi zadarskih košarkaša. Ovaj doček bio je specifičan, jer morske majstore trebalo je dočekati kako spada – na moru. Od 21 sata, kada je počeo slavljenički program, sve oči bile su uprte prema zapadu. Sunce je već odavno bilo zašlo, a svi su gledali u smjeru Vitrenjaka, odakle su trebali stići Šime i Igor. Već se tamo, u domu zadarskog jedrenja, atmosfera počela zagrijavati, ali nije bilo mnogo vremena za slavlje. Valjalo se što prije ukrcati u brod koji će ih povesti prema rivi. I to kakav brod, prekrasni drveni jedrenjak Branimir, koji morem plovi od daleke 1904. Njegov kormilar Ivica Ukalović zasigurno je bio beskrajno ponosan što je imao čast prevesti olimpijske pobjednike na njihovom najljepšem putovanju. Dvadesetak minuta iza 21 sata zadarski su olimpijci krenuli put Pozdrava suncu, praćeni zvucima Tovereće muzike.
Bili su tu i drugi zadarski olimpijci iz Rija, još dvojica sjajnih jedriličara Pavle Kostov i Petar Cupać pa skakačica u vodu Marcela Marić, košarkaš Rok Stipčević, a ne sumnjamo da je i Stipi Žuniću i Andreju Gaćini, koji sinoć nisu bili u Zadru, srce bilo puno ponosa. Na drugoj strani kanala čekali su ih proslavljeni zadarski olimpijci, Giuseppe Giergia, Branko Skroče, Radojka Franzotti, Barbara Ružić, Branimir Vujević, Petar Milin… Kako se vesela flota, a Branimira je okružilo još mnoštvo manjih brodica, približavala rivi, atmosfera je postajala sve užarenija, a potpuna erupcija oduševljenja uslijedila je kada su Zadrani napokon ugledali svoje sportske junake. Bakljada koja je uslijedila ispred najljepše rive na svijetu je nešto, što je vrijedilo vidjeti i što će se sigurno prepričavati godinama. Takvo što Zadar još nije doživio.
A na rivi delirij. Klicalo se, pjevalo, skandiralo, slavilo ove fantastične sportaše i njihov veličanstven uspjeh. Bili su tu i svi zadarski sportski klubovi u svojim klupskim bojama. Stigao je i Josip Glasnović, zlatni hrvatski pucač iz Rija, koji je bio na odmoru u Zadru, a do kojega se stiglo putem – Facebooka.
– Zadrani, svaka vam čast. Da ste divni, to smo oduvijek znali, a sada ste to još više učvrstili – poručila je Ana Došen Glasnović, Josipova supruga.
Klicanje je pratilo predstavljanje svih olimpijaca, a kad je voditeljica Doris Pinčić najavila Šimu i Igora, veselju nije bilo kraja. Šime je preuzeo mikrofon i s Igorom za početak uz podršku tisuću glasova otpjevao “Srce vatreno”.
– Presretan sam i ponosan što sam iz ovog grada. Ne znam što pametno reći, prošli smo trnovit put, ovo je kruna svega, rekao je Fantela. Posebno je bio emotivan trenutak u kojem je zahvalio svom trener, ocu Edi Fanteli.
– Sve ove godine je uz nas, brine se da se mi možemo posvetiti samo jedrenju. Hvala cijeloj obitelji, mojoj djevojci i budućoj supruzi, prijateljima, sponzoru – Doguš grupi i D-Marin Sukošan. Podsjetili ste me ovim defileom na Goranov doček kad je osvojio Wimbledon, ovo je veličanstveno, rekao je Šime.
– Petnaest smo godina sanjali ovaj san, hvala Vam što ste uz nas sada kad smo ga ostvarili, zahvalio je i Marenić.
I Edo je Fantela na kraju rekao nekoliko riječi:
– Postali smo veliki grad, ali smo zadržali onaj zadarski duh. Drago mi je da ste prepoznali ovo što smo napravili.