Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Direktor Odvodnje Ante Josip Šikić odlazi iako je riješio problem pročišćivača

22.08.2017. 18:52
Direktor Odvodnje Ante Josip Šikić odlazi iako je riješio problem pročišćivača


Direktor Odvodnje Ante Josip Šikić jedan je od rijetkih direktora gradskih tvrtki koji, iako ga je politika dovela na ovu dužnost, nije dopustio politici da uđe u "njegovu butigu". Oni koji ga poznaju kažu da je velika šteta za komunalnu gradsku tvrtku što Šikić uskoro odlazi, ali da je zato na dobitku načelnik Vira, Kristijan Kapović, koji je odmah reagirao saznavši da Šikić odlazi.
Naime, u jeku neviđenih borbi za fotelje koja se upravo odvija u gradskim i županijskim tvrtkama, u kojoj bivši MODES-ovi direktori potežu sve moguće i nemoguće veze kako bi spasili fotelje, Šikić je jedan od rijetkih koji su radije časno odstupili. Iako mu mandat ističe tek u studenom, nije htio biti dijelom stranačke kamarile koja ovih dana ponizno moli za ostanak na dužnosti.


Prihvatio Kapovićev poziv
Prihvatio je Kapovićev poziv da vodi općinsku tvrtku Čisti otok Vir jer je ovaj mudro uočio da bi Šikić bio izvrstan kadar za tim koji vodi općinske komunalne tvrtke. Nema sumnje da će ovaj diplomirani inženjer strojarstva i tamo napraviti kvalitetan pomak kao i u firmi koja je, zbog onog nesretnog pročišćivača, stalno bila na udaru građana. No, uz Šikića se, osim njegova digniteta kojim napušta aktualnu dužnost, veže još jedna zanimljivost – čini se kako zapravo nikad i nije bio članom MODES-a, iako se to isticalo, valjda da bi se mogle uzeti zasluge za rješavanje smrada s pročiščivača, bolne teme za stanovnike Smiljevca.
Šikića smo pitali što zapravo ostavlja iza sebe, odnosno je li riješio probleme na uređaja za pročišćivanje otpadnih voda i što to ostavlja svojemu nasljedniku?
Još se ne zna tko će preuzeti njegovo mjesto. Spominje se voditelj Službe održavanja Odvodnje, HDZ-ovac Ante Pedišić, pa bivši direktor KK Zadar Boris Skroće, ali i još neki HDZ-ovci. No, tko god dođe, nakon diplomiranog inženera strojarstva koji je ovaj posao imao u malom prstu, neće mu biti lako. Zanimljivo je da, kada danas radi rezime svojega manadata, Šikić obavezno naglašava zasluge svojih djelatnika, ne želeći niti govoriti o rezultatima bez njih.


Zasluge djelatnika
– Sve ovo do sada napravljeno ne bi bilo moguće bez pomoći „malih ljudi“, radnika koji rade na UPOV-u, a koji su sa svojim promišljanjima, idejama i požrtvovnim radom pomogli u rješavanju ovog gorućeg problema. Napravljen je znatan pomak u transparentnosti rada uređaja za pročišćavanje otpadnih voda sa ciljem pružanja vjerodostojne informacije građanima o stanju kvalitete zraka na samom uređaju. Ugrađeni su senzori za mjerenje koncentracije pojedinih plinova (četiri dijagonalno postavljena) koji su atestirani i obavezno 24-satno mjerenje. Podaci se stalno mogu vidjeti na web stranicama društva s trenutačnim mjerenjem, ali i za razdoblje od posljednja 24 sata – kaže Šikić, pojašnjavajući što je to zapravo napravio s pročišćivačem da je smrad gotovo u potpunosti riješen:
– Uređaj za pročišćavanje otpadnih voda „Centar“ – Zadar je uređaj za biološko pročišćavanje otpadnih voda koji se sastoji od prethodnog, prvog i drugog stupnja pročišćavanja. Kao tehnološko rješenje drugog stupnja pročišćavanja primijenjen je tzv. jednostupanjski (konvencionalni) uređaj s aktivnim muljem, uz odvojenu stabilizaciju mulja. Drugi stupanj pročišćavanja sastoji se od niza bioloških, kemijskih i fizikalnih procesa koji imaju funkciju uklanjanja organskih tvari prisutnih u vodi, a obuhvaća primjenu bioloških i/ili drugih postupaka čišćenja kojima se u otpadnim vodama smanjuje koncentracija suspendiranih tvari i BPK5 influenta za 70-90 posto, a koncentracija KPK za najmanje 75 posto. Pregledavajući stanje utvđeno je da je opterećenje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda bilo je daleko iznad graničnih vrijednosti – naglašava prvi čovjek Odvodnje.




Preinake na uređajima
Dodaje kako se od početka rada pročišćivača pojavio problem povećane koncentracije plina H2S-a koji se pokazao najvećim problemom, ali i glavnim uzrokom neugodnih mirisa, a koji su svakodnevni i traju više sati. Zbog kompleksnosti uređaja nije se, pojašnjava, moglo sagledavati jedan po jedan problem, već je pristup morao biti multidisciplinaran, sveobuhvatan i sistematski. Šikić pritom naglašava velik doprinos radnika koji su pomogli u rješavanju problema prikupljenim podacima.
– Pretresanjem“ uređaja, tehničke dokumentacije, ali i svakodnevnog razgovora s radnicima na uređaju za pročišćavanje otpadnih voda, koji su jasno iznosili svoja zapažanja, uspjelo se identificirati problem i mjesta nastajanja neugodnih mirisa. Odmah smo pristupili proučavanju mogućih tehničko-tehnoloških zahvata sa ciljem smanjenja stvaranja i širenja neugodnih mirisa. Od iznimne važnosti se pokazala potreba hitnog smanjenja ulaznog opterećenja uređaja jer je čitava linija vode bila iznimno zagađena, pa sustav za pročišćavanje zraka jednostavno nije uspijevao pročistiti toliko zagađen zrak. Osim opterećenja ulaznim otpadnim vodama, problem je stvaralo povratno opterećenje s obrade mulja i iz ugušćivača mulja, a upravo „vrtnja u krug“ te vode iz ugušćivača, centrata iz centrifuga i kondenzata iz biofiltera je jako povećala opterećenje na početku tehnološkog procesa – pojašnjava Šikić koji je, nakon snimanja stanja u Odvodnji, u svibnju 2014. odmah započeo s preinakama na uređaju.


Sredstva EU fondova
Uslijedio je tako niz preinaka, koje su zbirno jedna na drugu svakodnevno popravljale stanje na uređaju, ali i oko njega. Početkom srpnja 2014. napravljena je promjena u kemijskom pranju/čišćenju zraka što je rezultiralo velikim poboljšanjem i nakon toga na biofilteru više nije dolazilo do proboja sumporovodika u okolinu. Zbog provedenih organizacijsko-tehničko-tehnoloških promjena u radu pročišćivača, broj pritužbi građana se sveo na minimum, odnosno pritužbi gotovo više nije ni bilo.
Izrađena je studija i idejno rješenje rekonstrukcije kritičnih dijelova UPOV-a kao cjeline koja će biti podloga za izradu glavnog projekta. Izrađen je projektni zadatak za izradu glavnog projekta dogradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda Centar u Zadru i isti je ugovoren s izrađivačima projektno studijske dokumentacije aglomeracije Zadar i Petrčane, pojašnjava direktor na odlasku dodajući kako bi sve skupa uskoro trebalo biti gotovo te zajedno s izgradnjom kanalizacijske mreže aplicirano prema strukturnim fondovima EU-a.
Poslije svega je jasno da će Grad iza njega morati postaviti doista kvalitetnog stručnjaka kako bi se nastavio projekt potpunog uklanjanja nuspojava pročišćivača i sveg ostalog što je Šikić započeo, no treba vidjeti hoće li u ovom slučaju pobijediti struka ili politika.


Bolji uvjeti za radnike pročišćivača
Govoreći o pročišćavaču direktor Šikić naveo je i niz dogradnji kojima bi se postiglo da se uređaj za pročišćavanje može lakše kontolirati i da eventualni „pikovi“ u ulaznim opterećenjima ne utječu na pojavu neugodnih mirisa u okolinu:
– Ali zasigurno bi poboljšalo i uvjete rada u zatvorenim prostorima za radnike koji rade na samom pročišćivaču i koji često moraju ulaziti u te prostore zbog obavljanja svakodnevnih, ali i izvanrednih zadataka. Naručena je i programsko-tehnička preinaka na liniji pjeskolova mastolova koja bi, kad se izvede, svakako trebala dodatno popraviti stanje i dodatno smanjiti mogućnost stvaranja mirisa na tom bazenu. Radi se o investiciji od desetak tisuća kuna, a koristila bi, kako sada dok se ne izvrši prekrivanje bazena, tako i kasnije jer će zrak koji će se pročišćavati biti manje zagađen – kaže prvi čovjek Odvodnje.


Kapitalni radovi na sustavu odvodnje Grada Zadra
Odgovarajući na pitanje što je sve napravio za svojega mandata od 2014. godine do danas, Šikić nam je naveo sljedeće projekte: izgrađeno je fekalnih kolektora, mješovitih kolektora u dužini od 2586 m, oborinskih kolektora u dužini od 4003 m, dva oborinska ispusta ukupne dužine 60 m, tlačnih cjevovoda u dužini od 439 m, četiri crpne stanice za prepumpavanje. Na ovaj je način omogućeno priključenje na kanalizaciju za 833 objekta, a ukupno je u gradnju ovih objekata uloženo oko 60,22 milijuna kuna. Tu je i projektno-studijska dokumentacija integralnog sustava odvodnje aglomeracije Zadar i Petrčane kojom je obuhvaćeno stotinjak kilometara kanalizacijske mreže (Zadar-Kožino-Petrčane) ukupno procijenjene vrijednosti oko 330 milijuna kuna. U sklopu ovog projekta ugovorena je i izrada projekta dogradnji na pročišćivaču te nabavka razne opreme, odnosno specijalnih vozila. Projekt je u visokom stupnju gotovosti – kaže Šikić.