Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Mons. Prenđa: Pozvani smo dati vam zdravu nauku

Autor: Marija Ćurko

19.09.2009. 22:00
Mons. Prenđa: Pozvani smo dati vam zdravu nauku

Foto: Filip BRALA



Svetu misu u povodu početka nove školske godine 2009./2010. u katedrali Sv. Stošije u Zadru predvodio je zadarski nadbiskup mons. Ivan Prenđa u zajedništvu brojnih svećenika. Euharistiji su uz velik broj učenika i vjernika, sudjelovali ravnatelji, profesori, vjeroučitelji te djelatnici škola. Misnim pjevanjem ravnao je Nadbiskupijski zbor mladih Sveti Krševan pod vodstvom Tomislava Pehara.
Mons. Prenđa je u uvodnim mislima sve učenike, mlade i profesore stavio pod Božje vodstvo i pratnju kako bi ih kroz ovu školsku godinu nebeski Otac nadahnjivao svojom ljubavlju za osobni i zajednički rast u vjeri, zajedništvu i poštovanju. Nadbiskup je potaknuo na otvorenost Duhu Svetomu, čija snaga prati svaki čovjekov korak u rastu u znanju i mudrosti.
– Zdrava nauka je put da se Bog upozna, da spoznamo njega i ono što traži od nas, a također je važno imati i pravo stajalište prema drugim ljudima, ali i prema stvarima koje nas okružuju. Ta zdrava nauka je da je Otac poslao Sina, to jest Krista. On je naš Učitelj, njegovo evanđelje su Riječi koje nas vode Bogu, to jest Ocu. Te Riječi su za nas svjetlo u životu, kako ćemo živjeti prema Bogu, pred njime, ali one također određuju, to jest osvjetljuju naš put dajući nam snagu kako se odnositi jedni prema drugima, ali i prema stvarima. Oni koji se nad druge uzdižu, postaju zavidni, druge obescjenjuju, koji su kadri na račun drugih mnogo toga činiti, pa i laži izricati, to su oni, kaže apostol, koji nisu shvatili pravu nauku, naveo je propovjednik. Ujedno je pozvao na život po Božjim zapovijedima i njegovoj volji kako bi se uzdignuli iznad svog egoizma, hladnoće, oholosti i zavisti.
– Onda znamo zauzeti životno stajalište koje oplemenjuje i koje druge plemenitošću zahvaća. Svi smo pozvani dati vam zdravu nauku. To su najprije vaši roditelji, profesori, u prvom redu vjeroučitelji. Crkva je blizu vas, župe u kojima živite i svećenici u njima se trude da vam pruže još jedan korak, nešto više u nauci koju trebate usvojiti, kao znanje, mudrost i način života, što će vam pomoći da kao mladi kršćani prepoznate koje su vrednote oko vas i u vama, što treba slijediti, poručio je mons. Ivan Prenđa.