Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sudionicima skupa predstavljen projekt “Arhipelogos”

Autor: Ivan Stagličić

19.09.2009. 22:00
Sudionicima skupa predstavljen projekt “Arhipelogos”

Foto: Adam VIDAS



Osim dislokacije sveučilišnih programa u regiju, projekt predviđa aktivno uključivanje domicilnoga stanovništva koje bi studentima i drugim sudionicima sveučilišnih programa prenosilo svoja znanja, vještine i tradicije
Manifestacija “Desničini susreti”, koja je u petak otpočela u Zagrebu, već tradicionalno zadnji dan svog rada održava u Zadru, gdje su jučer stigli sudionici susreta koji se ove godine održava pod naslovom “Intelektualci i vlast 1945.-1954.”. Sudionici su se okupili u Domu hrvatske mladeži, gdje su im dobrodošlicu zaželjeli prorektor dr. sc. Vladimir Skračić i dožupan dr. sc. Đani Bunja, koji se s obzirom na svoj posao na Sveučilištu i dužnost koju trenutačno obnaša našalio da je pravi primjer za naslov susreta.
Nakon dobrodošlice, sudionicima skupa predstavljen je program “Arhioelogos” i Sveučilište u Zadru o kojem je govorio dr. sc. Srećko Jelušić, prorektor za knjižnicu i međunarodne odnose, upoznavši nazočne s osnovnim informacijama o povijesti, sadašnjosti i budućim planovima Sveučilišta.
“Arhipelogos”, znanstveni, obrazovni i tehnološki program Sveučilišta u Zadru, predstavio je prodekan, prof. dr. Vladimir Skračić, istaknuvši da na prostoru Zadarske i Šibensko-kninske županije ima petsto i četrdeset otoka i da je to najgušći arhipelag na Mediteranu.
– Osobine toga prostora osim što je on prirodno lijep su i one druge, društvene, pri čemu je demografska regresija dovela do poptunog nestanka pojedinih naselja, primjerice Škarde na kojoj više nema niti jednog stanovnika. No s druge strane, upravo zato što je to stanje takvo, taj je prostor ostao sačuvan. Zaobalje je također zbog okolnosti koje ne treba ni navoditi u gotovo identičnoj situaciji, kazao je dr. Skračić te pojasnio kako i na jednom i drugom prostoru žive ljudi koji su u visokoj staračkoj dobi i prijeti velika opasnost da će neke vrijednosti koje su oni naučili, sačuvali i prenosili, biti trajno i definitivno izgubljene njihovim odlaskom.
Tako projekt Arhipelogos ima dvije odrednice: divulgaciju znanja u zaobalje i na otoke te očuvanje svih vrijednosti koje su otočani i zaobalni stanovnici sačuvali i prenosili.
Ovaj program predstavljen je dosad nakon Zadra i na Sveučilištu u Pisi, a uskoro će se održati i prezentacija u Anconi. Kad je riječ o otocima unutar projekta se rodila ideja o urboarhipelagu, to jest otocima kao predgrađima gradova na koje su ionako kroz povijest na ovom dijelu Jadrana uvijek bili upućeni, a istodobno bi se koristile sve njihove komplementarne prednosti za željene ciljeve projekta.
Osim dislokacije sveučilišnih programa u regiju, projekt predviđa aktivno uključivanje domicilnoga stanovništva koje bi studentima i drugim sudionicima sveučilišnih programa prenosilo svoja znanja, vještine i tradicije, o čemu svjedoči i uspješan primjer takve suradnje na otoku Murteru kad je pokrenuta regata “Latinsko idro”.
Od mjesta u zaobalju zasad je u ovaj projekt uključena jedino upravo Kula Stoajana Jankovića u Islamu Grčkom, u kojoj se odvija dio stručnog skupa i u kojoj je još lani definirana suradnja kojom bi se taj atraktivni prostor postupno priveo zadaći provedbe sveučilišnih programa.
Tijekom predstavljanja projekta Arhipelogos, bilo je govora i o onomastici i toponimiji, predmetu rada profesora Skračića, pri čemu je on primijetio da bi se valjalo provoditi takva istraživanja i u zaobalnom području pri čemu je rekognosciranje i zapis stanja na terenu kakvo je danas važnije od povjensog istraživanja, budući da su povjesni lokaliteti i njihova imena skoro potpuno već zapisani i sačuvani.
– To može pričekati i sto, pa i dvjesto godina, ali ako se ne popiše suvremeno stanje postoji opasnost da ga izgubimo. Taj projekt bi se možda mogao provesti u suradnji s vašim studentima i suradnicima, zajedno s našim asistentima i novacima, poručio je dr. Skračić, na što je prof. dr. Drago Roksandić, supredsjedatlje Pripremnog odbora Desničinih susreta kazao:
– Neka to bude konkretan zaključak ovog našeg rada – i najavio detaljnije dogovore o ovoj ideji s nadležnim ljudima Sveučilišta u Zadru.