Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Cvijet soli čeka ambalažu

19.09.2010. 22:00
Cvijet soli čeka ambalažu


Cvijet soli se ne može proizvoditi u industrijskom postrojenju već samo na prirodan način. Kristali se skupljaju ručno i suše na suncu. Cvijet soli prodavat će se po cijeni od 400 kuna po kilogramu. Novi proizvod je spreman za tržište i čeka se dostava ambalaže koja se izrađuje u Agrokoru, kaže Želehovski


U Solani Pag je završena proizvodnja salamure, mora slanosti 24 bomea, a tijekom ljeta je proizvedeno 4.600 tona soli. Kako se u Solani Pag proizvodni proces odvija u industrijskom pogonu, proizvodnja soli nije sezonska i sol se može proizvoditi tijekom cijele godine.
– Proizveli smo 120.000 kubika salamure, a rezerve salamure gustoće od četrnaest do petnaest bomea čuvamo u bazenima kako bismo salamuru mogli koristiti u slučaju potrebe za većom proizvodnjom, rekao je Bogdan Želehovski, tehnički direktor Solane Pag, dodajući da od salamure kojom raspolažu mogu proizvesti znatno veće količine soli od količine koju su do sada proizveli.
– No ne želimo proizvoditi više od onoga što možemo prodati, kaže Želehovski.
Solana Pag je najveći proizvođač morske soli u Hrvatskoj, a uz konzumnu i industrijsku sol, proizvodi i sol za perilice posuđa, soli za kupanje i začine za pripremu mesa i ribe. Ove godine Solana Pag je obogatila svoju ponudu još jednim proizvodom, cvijetom soli. Cvijet soli je u svijetu vrlo cijenjen proizvod, a u Solani Pag se nadaju da će biti dobro prihvaćen i na domaćem tržištu. Za početak je proizvedena jedna tona cvijeta soli, a pakirat će se u bočicama od deset dekagrama. Proizvodnja cvijeta soli omogućena je novim Pravilnikom o soli koji je donijelo Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja, a u kojem se navodi trinaest vrsta soli koje se smiju stavljati na tržište bez jodiranja, a među tim vrstama soli je i cvijet soli.
– Do donošenja novog pravilnika na tržište je bilo dopušteno stavljati samo sol koja je jodirana, međutim, cvijet soli se ne smije jodirati jer jodiranjem gubi svojstva i zbog toga cvijet soli nismo proizvodili, navodi Želehovski.  
Cvijet soli se proizvodi od finih kristala koji se nakupljaju na površini salamure na bazenima u vrijeme početka kristalizacije. Ti se kristali s površine salamure skupljaju prije nego se kristali soli počnu taložiti na dno bazena. Od skupljenih kristala proizvodi se cvijet soli. Cvijet soli se ne može proizvoditi u industrijskom postrojenju već samo na prirodan način. Kristali se skupljaju ručno i suše na suncu. Cvijet soli prodavat će se po cijeni od 400 kuna po kilogramu. Novi proizvod je spreman za tržište i čeka se dostava ambalaže koja se izrađuje u Agrokoru koji je vlasnik Solane Pag, kaže Želehovski.