Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

Dugotrajnom heptanonskom terapijom nitko se nije izliječio

19.09.2010. 22:00
Dugotrajnom heptanonskom terapijom nitko se nije izliječio


Oko tri i pol tisuće građana do danas je potpisalo peticiju protiv nekontrolirane i dugotrajne heptanonske terapije naziva “Heroin mi je uzeo dušu, a heptanon ono malo što je od nje ostalo”, koju je u lipnju, u povodu Međunarodnog dana borbe protiv ovisnosti, pokrenula Udruga za suzbijanje zloporabe droga i pomoć roditeljima ovisnika “Nada”.
– Izuzetno smo zadovoljni odazivom građana, ali i srodnih udruga iz svih krajeva Hrvatske koji nam gotovo svakodnevno šalju pisma potpore i daju nesebičnu podršku u našoj borbi protiv nekontrolirane i dugotrajne heptanonske terapije – rekla je Ivanka Ledenko, predsjednica “Nade” najavljujući ujedno i javnu tribinu naziva “Peticija: Metadonska terapija – detoks jedinica” koja će se održati 25. rujna s početkom u 18 sati u prostorijama HPGD Zoranić.
– Kao gosti tribine o problematici doziranja, trajanja i podjele heptanonske terapije govorit će dr. Belinda Vuksan i dr. Leonardo Bressan, a ono što nas je uistinu ugodno iznenadilo jest odaziv udruga iz svih krajeva Hrvatske koje se bave sličnom problematikom – rekla je Ledenko napominjući da je do danas svoj dolazak na tribinu potvrdilo više od 20 udruga, a isto toliko poslalo je svoja pisma potpore ili potpise podrške.
Među brojnima koji su pozdravili ovu inicijativu je i srodna splitska udruga “Grad na gori” koja je ujedno i pokretač portala prilika.hr.
– Građani su sve osvješteniji. Mislim da smo uspjeli čak i onima koji to nisu bili, pojasniti o čemu je zapravo riječ. Ovo nije peticija kojom se želi ukinuti heptanonska terapija već se zauzimamo za to da se jasno istakne svrha takvog liječenja, da se odredi vrijeme trajanja terapije i da se predoče rezultati takva načina liječenja – naglasila je Ledenko napominjući da članovi “Nade” i svi oni koji ih podržavaju žele da ovaj problem dođe u saborsku proceduru kao točka dnevnog reda gdje će se razmatrati izmjena pravilnika i zakona o provođenju smjernica liječenja heptanonskom terapijom. Isto tako, žele skrenuti pozornost i Ministarstvu zdravstva na to da se ovakvim načinom određivanja terapije troši jako puno novca iz državnog proračuna, a da rezultata nema niti se bilo tko do sada takvim načinom izliječio.