Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Filipov uzvik obilježio jednu od prvih pobjeda u Domovinskom ratu

19.09.2010. 22:00
Filipov uzvik obilježio jednu od prvih pobjeda u Domovinskom ratu


U zaseoku Narančićima u Pridragi, jučer je obilježena 12. obljetnica pogibije Filipa Gaćine, poznatog po legendarnom uzviku “Obadva-obadva, oba su pala..!” Gaćina je to uzviknuo 1991. kad su hrvatski branitelji na brdu Zečevo, tijekom obrane Šibenika, oborili dva neprijateljska zrakoplova tipa “Jastreb”. Međutim, 19. rujna 1998. Gaćina je, kao pirotehničar Mungosa, stradao od zaostale protupješačke odskočne mine PROM-2. Unatoč kiši i nevremenu, prisjećanju kod spomen-obilježja uz obitelj nazočili su Filipovi suborci iz općine Primošten. Predsjednik UVDR-a Primoštena Josip Gracin podsjetio je da je Filipov uzvik obilježio jednu od prvih pobjeda u Domovinskom ratu.
– Filip Gaćina bio je mali čovjek koji zajedno s tisućama ostalih krenuo braniti svoju domovinu. Usklik „Obadva, obadva..!”, bila je prva pobjeda u Domovinskom ratu. Usklik je bio izraz naše želje da se nešto pozitivno dogodi i da dobijemo samopouzdanje u obrani države. Filip je kao i tisuće ostalih, vjerovao da ćemo stvoriti hrvatsku državu. Nažalost, moram reći bolju državu. Nama starim ratnicima, ostalo je da svatko od nas radi svoj posao. Sve nas boli što više nemamo onog elana, ali više od svih taj elan bi trebali imati naši političari. Onakav elan kao što ga je imao Filip Gaćina i svi mi branitelji od tih dana početaka, pa sve do kraja Domovinskog rata, rekao je Josip Gracin.
Gracin se zahvalio Općini Novigrad i žiteljima Pridrage koji skrbe o spomenć-obilježju, a posebnu zahvalu za čuvanje uspomene na njenog sina izrekla je njegova majka Lucija. U ime Općine Novigrad cvijeće je položio donačelnik Martin Gospić, a komemoraciji je nazočila i saborska zastupnica Nevenka Marinović.