Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Posjedujemo kolektivni duh

19.09.2010. 22:00
Posjedujemo kolektivni duh


Dosegnuli smo dobru razinu taktičke spremnosti, no treba još dosta vremena da bi sve sjelo na svoje mjesto. Najvažnije da se primjetno dižemo iz tjedna u tjedan te nam je namjera ući u prvenstvo s optimalnom formom
Pripremno razdoblje s osam pobjeda u devet utakmica odvija se kao u najljepšim snovima za košarkaše i stručni stožer Borik-Puntamike. Posljednji skalp u pripremnim utakmicama bio je onaj koji im je sigurno jedan od najdražih. Pobjedom nad “starijim bratom” Zadrom, a to je izraz koji najbolje oslikava sliku odnosa ovih klubova na zadarskoj i hrvatskoj košarkaškoj sceni, ponovno su momci u zelenim dresovima namaknuli na sebe veliku pozornost. Ipak, kako to i biva kod mnogih trenera pokušava se ostati čvrsto na zemlji, a takvog je stava i strateg Puntamičana Neven Plantak koji smatra da je ova faza pripremnog razdoblja najmanje jasna po pitanju konačne slike. Pred njim i njegovom momčadi je još mnogo prolivenog znoja do one željene forme i igre koja bi trebali donijeti rezultat u nadolazećoj sezoni.
– Zadovoljan sam s utakmicom kakvu smo odigrali protiv Zadra, koji je daleko kvalitetniji sastav od nas, ali to je tek bila pripremna utakmica koja ne ocrtava pravi odnos snaga između ova dva kluba. Istina da smo bili hendikepirani neigranjem našeg glavnog organizatora igre, Ante Devića, no isto je tako istina da smo mi bili svježiji i odmorniji od njih i s time mnogo koncentriraniji. Mene najviše veseli činjenica da smo odigrali odlično bez Devića na vanjskim pozicijama, a momci su pokazali da posjeduju pravi kolektivni duh.
Iza vas je već devet pripremnih ogleda u kojima ste imali uz posljednju pobjedu protiv Zadra još nekoliko pobjeda protiv kvalitetnih suparnika.
– Od tih devet utakmica, njih pet je bilo protiv A-2 ligaša. Prave ispite smo imali protiv ukrajinskog Himika, ruskog prvoligaša Lokomotiva i Kvarnera koji nam je izravna konkurencija u A-1 ligi. Uzeli smo pobjede u svim tim dvobojima, osim protiv Rusa koji su i u ovoj ranoj fazi priprema pokazali veliku kvalitetu naspram nas. Na osnovi tih utakmica i dosad odrađenih treninga iznimno sam zadovoljan kako izgledamo. Dosegnuli smo dobru razinu taktičke spremnosti, no treba još dosta vremena da bi sve sjelo na svoje mjesto. Najvažnije da se primjetno dižemo iz tjedna u tjedan te nam je namjera ući u prvenstvo s optimalnom formom.
Za razliku od lani petoro igrača više nisu vaši članovi dok su pristigla četvorica novih. Po viđenom u ovim pripremnim utakmicama, novaci su se dokazali kao pojačanja.
– Napustili su nas Mrva, Petani, Baždarić, Dražović i Olivari koji se vratio u matični Zadar, a stigli su Škifić, Marić, Pešut i Mikulić. Dobili smo četiri igrača koji su ujedno mlađi od svakog od ovih pet koji su otišli te mogu iskazati zadovoljstvo s onim što su pokazali do sada. Škifić se odlično uklopio te mu jedino nedostaje veća agresivnost. Mikulić je igrač koji je u onoj kvoti igrača ispod 20 godina i iskazuje veliki potencijal, ali je problem što je naviknuo do sada igrati na poziciji beka šutera, a nama je potrebniji na poziciji organizatora. Pešut ima malo iskustva u prvoligaškim utakmicama te će i njemu trebati dosta utakmica da postane bolji. Slično je i s Marićem koji je dosada igrao u A-2 ligi. Svi oni još se uhodavaju u naš sustav igre za što treba određeno vrijeme.
Kvota igrača ispod 20 nije vas ostavila nepripremljene. Imate trojac Mrkić, Mikulić i Marin koji su pojedinačno kroz svaku pripremnu utakmicu imali mjesto u startnoj petorci.
– Ta tri igrača su tim novim propozicijama dobili osigurano mjesto u petorci, ali moram napomenuti kako njih trojica bez obzira na to potpuno ravnopravno konkuriraju i imaju jednak status kao i svi ostali. Tako je bilo u pripremnim utakmicama, a nerijetko bi se znalo dogoditi da su u isto vrijeme i dvojica od njih bili u petorci.
Početak prvenstva u A-1 ligi je pred vratima, već 9. listopada.
– Imamo u planu još tri pripremne utakmice odraditi do početka sezone. Već sljedeći vikend dvije u Zadru na turniru Pet bunara gdje će nastupiti uz domaćina i nas, još Trogir i Alkar, a imamo u planu sedam dana do početka prvenstva odigrati još jednu. Liga je ove sezone prepuna kvalitetnih protivnika. Split će biti iznimno jak, kao i Darda koja je jača nego lani. Tu ne smijemo zaboraviti na Svjetlost, Zabok i Kvarner koji imaju velike ambicije tako da nam predstoji svako kolo vrlo teški i neizvjesni dvoboji – zaključio je Plantak.