Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Udruga koja promiče vrijednosti talijanske kulture

19.09.2010. 22:00
Udruga koja promiče vrijednosti talijanske kulture


Udruga Dante Alighieri nastala je u vrijeme velike ekonomske emigracije talijanskoga stanovništva s ciljem da ono održi jezične i kulturne veze s domovinom, te da među ljubiteljima talijanskog jezika i kulture promiče vrijednosti talijanske kulture
Kulturna udruga Dante Alighieri Zadar prigodnom svečanošću otvorila je u subotu prostorije novog sjedišta u Kovačkoj ulici br. 2, u kojem će svi zainteresirani moći dva puta tjedno saznati sve o ovoj udruzi, kao i prelistati talijanske knjige, enciklopedije, časopise i svu ostalu literaturu koja se nalazi u prostorijama.
– Nakon što se neko vrijeme odužilo preseljenje iz starog sjedišta, napokon smo uspjeli sve pripremiti i svečano otvaramo nove prostorije. Ovom prilikom ujedno otvaramo i izložbu starih razglednica Zadra iz kolekcije Giadrini, koju ćemo postaviti i tijekom tjedna talijanskog jezika u listopadu. Prostorije će biti otvorene dva puta tjedno, utorkom i četvrtkom, od 10 do 12 sati, a tom prilikom svi zainteresirani moći će se upisati u udrugu, koristiti knjižnicu, a kroz neko vrijeme namjeravamo pokrenuti i tečajeve talijanskog jezika, kazala nam je predsjednica udruge Dante Alighieri Zadar Andrea Bevanda. Ona se udruzi priključila nakon što je održala jedno predavanje za udrugu, a prije toga je bila član Zajednice Talijana u Zadru. Prošle godine u listopadu postala je predsjednicom udruge Dante Alighieri Zadar.
Tijekom otvorenja proglašeno je bratimljenje s Udrugom iz Padove, a tom je prilikom pročitano i pismo predsjednice padoveške udruge.
Po završetku svečanosti predavanje o udruzi Dante Alighieri, koja ima sjedišta po cijelom svijetu, održao je prof. Giuseppe Iori. Udruga u Zadru djeluje od 1995. godine. Društvo Dante Alighieri utemeljila je grupa talijanskih intelektualaca koju je predvodio pjesnik G. Carducci 1889., a legalitet mu je potvrđen 1893. godine. Nastalo je u vrijeme velike ekonomske emigracije talijanskoga stanovništva s ciljem da ono održi jezične i kulturne veze s domovinom, te da među ljubiteljima talijanskog jezika i kulture promiče vrijednosti talijanske kulture. Danas diljem svijeta djeluje 500-tinjak podružnica, ponajviše u zemljama s velikim brojem stanovnika talijanskoga podrijetla, ali i u onima u kojima postoji interes za talijanski jezik i kulturu.