Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Na Smiljevcu će se graditi još 300 stanova

19.09.2011. 22:00
Na Smiljevcu će se graditi još 300 stanova


U maloj vijećnici Grada Zadra održana je prethodna rasprava o Urbanističkom planu uređenja stambene zone Smiljevac. Riječ je planu koji obuhvatom iznosi oko 13 hektara, a koji se radi istovremeno kad i novi Prostorni plan Grada Zadra. Stoga su u UPU Smiljevac unesene odredbe iz PP Grada Zadra kojeg tek treba usvojiti Gradsko vijeće.
Za razliku od prijašnjih rješenja povećan je broj parcela, a time i zgrada. U obuhvatu je već izgrađeno 477 stanova, a planirana je gradnja novih 300 u trenutno neizgrađenom području koje je u mješovitom vlasništvu.
Neizgrađene parcele su dijelom u vlasništvu Grada Zadra, dijelom tvrtke Sonik, a djelom u privatnom vlasništvu. Jedan od problema koji je izrađivaču, tvrtki Konus iz Dopropoljane, predstavnicima Županijskog zavoda za prostorno planiranje, te resornom gradskom pročelniku Matu Segariću zapao za oko je problem parkirnih mjesta. Dosadašnja rješenje, rekli su izrađivači UPU-a, nisu osiguravala niti jedno parkirno mjesto za jedan stan. Novim UPU-om predviđeno je oko 1.500 parkirnih mjesta za ukupno oko 780 stanova.
Na ulazu u naselje, na tzv. raskrižju kod Anele, predviđen je rotor. Međutim funkcija rotora ne bi bila lakši ulaz na Bulevar ili ul. Ante Starčevića, već lakše prometovanje unutar obodne prometnice oko naselja. Rotor je također izazvao primjedde djelatnica Zavoda kao i broj ulaza u samo naselje.
Također, kod postojećeg igrališta predviđena je izgradnja dječjeg vrtića, a nedaleko od njega, uz buduće zgrade i podzemna garaža na dvije etaže. Dodatno će poraditi na korekciji zelenih površina a jugozapadnim obodom ili ulicom Petra Skoka predviđen je smještaj novog kolektora visokih zona. Ulica Petra Skoka postaje glavna ulica u naselju i završva u bivšoj “Šolajinoj” ili Knezova Šubića Bribirskih. Novih zgrada neće biti uz sloboda, prostor od te ulice pa do zgrade stradalnika i POS-ove tzv. “crvene” zgrade, gdje je predviđena zelena površina i parkiralište u kontaktu s ulicom.