Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Sezonu otvara “Gostioničarka Mirandolina”

19.09.2011. 22:00
Sezonu otvara “Gostioničarka Mirandolina”


U dramskoj pretplati HNK Zadar ove godine našlo se 12 predstava od kojih su čak dvije premijere zadarskog kazališta, jedna u koprodukciji s HNK-om Zagreb


Nova kazališna sezona 2011./12. Hrvatskog narodnog kazališta Zadar počinje u četvrtak 20. listopada u 20 sati premijernom izvedbom predstave “Gostioničarka Mirandolina” Carla Goldonija u koprodukciji HNK-a Zagreb i HNK-a Zadar. Koncertna sezona započet će koncertom Zagrebačkog gitarističkog kvarteta “Viva Guitarra” u četvrtak 27. listopada u 20 sati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru.
Upis pretplate za novu sezonu, čiji program možete detaljno saznati u ovom tekstu, počinje idućeg ponedjeljka 26. rujna i trajat će do 14. listopada. Pretplata se upisuje na I. katu HNK-a Zadar (Široka ulica 8), svakim danom od 8 do 13 sati, osim subote i nedjelje. U dramsku pretplatu uključeno je 12 predstava, a za nju ćete izdvojiti 750 kuna s popustom od 30 posto (525 kuna) za dosadašnje pretplatnike i umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom. U paketu koncertne sezone ove godine nalazi se osam koncerata za cijenu od 270 kuna ili 200 kuna za dosadašnje pretplatnike i umirovljenike, studente i osobe s invaliditetom uz predočenje odgovarajućeg dokumenta. Oni koji se ove godine odluče na pretplatu, uz stalno mjesto, imaju mogućnost primanja obavijesti o programu putem sms-a ili maila te mogućnost plaćanja u dvije rate, prva odmah po upisu, a druga do 31. prosinca 2011. godine.
A što nam nudi HNK Zadar u novoj sezoni?
U dramskoj pretplati HNK Zadar ove godine našlo se 12 predstava od kojih su čak dvije premijere zadarskog kazališta, jedna u koprodukciji s HNK-om Zagreb.
Sezona će početi s gore navedenom premijerom “Gostioničarke Mirandoline” u četvrtak 20 listopada. Predstava je rađena u koprodukciji HNK-a Zadar te HNK-a Zagreb, a režirala ju je Aleksandra Broz. U studenom su na rasporedu dvije gostujuće predstave iz Zagreba: prvaci Satiričkog kazališta Kerempuh (Tarik Filipović, Rene Bitorajac i Zoran lazić) igrat će u predstavi “Spektakluk” u režiji Zorana Lazića, a Gradsko dramsko kazalište Gavella gostovat će s predstavom “Nosi nas rijeka” redatelja Krešimira Dolenčića. U prosincu ćemo u režiji Ivice Šimića i izvedbi Istarskog narodnog kazališta gledati “Čast”, a Teatar Exit u koprodukciji s Kazališnom družinom Kufer prikazat će prikladnu dramu “Reces i ja” čiji tekst i režiju potpisuje Olja Lozica. U siječanj 2012. godine ulazimo s “Hasanaginicom” Milana Ogrizovića u produkciji Gradskog kazališta Marina Držića u režiji Ivana Lea Leme, a nakon toga na rasporedu je komedija Mire Gavrana “Pandorina kutijica” u produkciji Gavran teatra i režiji Roberta Raponje. U veljači, nakon izvedbe predstave HNK-a Split “Smrt trgovačkog putnika” u režiji Dušana Jovanovića, slijedi još jedna premijera HNK-a Zadar: Ivan Leo Lemo režirao je nastavak popularne predstave “Stoše od Foše”, ovoga puta pod nazivom “Od Foše do Atlantide (Moja Stoše!)”. U ožujku nastupa Glumačka družina Histrion s “Mjehurom od sapunice” u režiji Ivana Grigora Viteza te Kazalište Knap s crnom komedijom “Amateri” redatelja Petra Večeka. Dramska sezona završava u travnju cjelovečernjim baletnim nastupom HNK-a Split i to s čak dvije koreografije “Napoli” koreografa Johnnyja Eliasena prema Augustu Bournonvilleu te “Carmen” koreograkinje i redateljice Valentine Turcu.
Za koncertnu sezonu najavljeno je osam koncerata, a sezonu otvara Zagrebački gitaristički kvartet koncertom “Viva Guitarra”. Članovi kvarteta su Melita Ivković, Tomislav Vasilj, Krunoslav Pehar, Frane Verbanac, a koncert će se održati u Svečanoj dvorani Sveučilišta u Zadru. Sezona se nastavlja u studenom nastupom Matije Dedića na klaviru “Contessa – hommage Dori Pejačević”. U prosincu, povodom 100. rođendana Ástora Piazzolle, Ansambl Clavimerata iz Slovenije održat će koncert pod nazivom “Kad je Piazzolla sreo Bacha”. Sezona se nastavlja u siječnju 2012. godine koncertom “Klasičari vole jazz” ansambla Zagrebačke filharmonije, a u veljači će nastupiti Slovenski tokalni projekt – SToP s nastupom “Stop – udaraljkaši!”. U ožujku će u režiji Mojce Horvat biti izvedena komorna verzija mjuzikla “Obitelj Surian predstavlja: Alfi Kabiljo: Jalta, jalta”. U travnju nastupa Klavirski trio Mihael Paar, klarinet, Marco Graziani, violina i Krešimir Starčević, klavir koncertom “Avangard trio”. Koncertna sezona završava u svibnju koncertom “100% Bach” izvedbom Ante Knešaureka i Pavla Mašića na orguljama u Katedrali Sv. Stošije.


 STUDENTSKI PAKET




HNK Zadar došao je na ideju kako privući studente u kazalište te od ove sezone u svojoj ponudi ima i Studentsku pretplatu u koju, za 200 kuna, ulaze tri predstave i tri koncerta u ovoj sezoni.
Predstave uključene u pretplatu su crna komedija “I to je ljubav” HNK-a Zadar u listopadu, drama “Nosi nas rijeka” Gradskog dramskog kazališta Gavella u studenom te crna komedija “Amateri” Kazališta KNAP u ožujku 2012.
Koncerti uključeni u pretplatu su “Kad je Piazzolla sreo Bacha” slovenskog Ansambla Clavimerata u prosincu, “Stop – udaraljkaši!” Slovenskog tokalnog projekta – SToP u veljači te Obitelj Surian predstavlja: Alfi Kabiljo “Jalta, Jalta – komorna verzija mjuzikla” u ožujku.


 PROGRAM IZVAN PRETPLATE


Izvan redovite pretplate u programu HNK Zadar održat će se:
4 koncerta ciklusa “Zadarski glazbenici”: u studenom “Čarolija flaute” (Ana Vlakić, Josipa Vujčić), u siječnju “Tipke koje život znače” (Petra Škara, Martina Stipčević-Petani), u ožujku “Topli zvuci viole” (Lucija Brnadić, Gordana Zubović) te u travnju “Lied i opera” (mezzosopranistica Ivanica Vunić i gosti Angela Nujić, Filip Fak).
4 koncerta ciklusa “Bersa”: u listopadu “Bivši učenici, budući kolege” (koncert studenata proizišlih iz GŠ B. Bersa), u studenom “Zadru na dar” (koncert profesora GŠ Bersa), u prosincu Koncert gudačkog, puhačkog i gitarskog orkestra GŠ Bersa te Božićna čestitka Plesnog odjela GŠ Bersa.
Izvan pretplate su i dva jazz koncerta te koncerti Zadarskog komornog orkestra.