Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tri prorektora se znaju, četvrti još nepoznanica

19.09.2011. 22:00
Tri prorektora se znaju, četvrti još nepoznanica


Prvog dana listopada počinje novi mandat starog/novog rektora Sveučilišta u Zadru dr. sc. Ante Uglešića. Tim datumom prestaje mandat dosadašnjoj četvorici prorektora, dr. sc. Srećku Jelušiću, dr. sc. Vladimiru Skračiću, dr. sc. Ani Proroković i dr. sc. Stipi Belaku. Otkako je Senat rektoru Uglešiću potvrdio novi mandat počela su nagađanja o imenima novih prorektora. Jedno je sigurno, dosadašnja četvorica odlaze s tih funkcija, ali tko će ih zamijeniti još uvijek nije potpuno sigurno.
Jedan od četvorice prorektora, dr. sc. Vladimir Skračić ostaje na toj funkciji do kraja godine, kao v. d. prorektora. Prema nekim nagađanjima Skračić je prijelazno rješenje do imenovanja dr. sc. Leonarda Marušića na funkciju prorektora. On je trenutačno u zvanju docenta, što nije dovoljno za obnašanje funkcije prorektora.
Na sjednici Senata, zakazanoj za ponedjeljak, 26. rujna, za prorektora Sveučilišta u Zadru bit će predložen dr. sc. Josip Faričić.
– Senatu će biti upućen prijedlog, a već su vođeni razgovori s rektorom i nekim ljudima. U svakom slučaju prihvatit ću novu funkciju, kazao nam je dr. Faričić dodajući kako bi resor za koji će biti zadužen trebao biti organizacija, ljudski resursi i izdavaštvo. Riječ je o zaduženjima koja su dosada bila pod prorektorima Jelušićem i Belakom.
Treći potencijalni prorektor je dr. sc. Dijana Vican, koja je trenutačno na funkciji državne tajnice u Vladi RH. Ona bi mogla prijeći s te funkcije na mjesto prorektorice, i to je sve što nam je rektor Uglešić htio potvrditi.
– Sjednica Senata je 26. rujna i prije nje vam ne mogu ništa drugo reći. Istina je da sam zamolio profesora Skračića da prihvati mjesto v. d. prorektora do kraja godine, no o kandidatima za imenima novih prorektora će se raspravljati na sjednici Senata, rezolutan je bio rektor Uglešić.
– Dakle, tri imena su više manje poznata, a tko će zasjesti u fotelju četvrtog prorektora Sveučilišta u Zadru još se ni približno ne zna. Uglešić kaže kako se vjerojatno neće ni znati do kraja godine.