Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadranke po ostanak kreću dvama domaćinstvima

19.09.2011. 22:00
Zadranke po ostanak kreću dvama domaćinstvima


U 1. kolu (15./16. listopada) na Višnjik dolazi Jolly, a u 2. kolu gost Zadra je Agram


Izvučeni su parovi A-1 lige košarkašica u kojoj će ove sezone od 1. kola nastupati sve najbolje hrvatske ekipe. Nakon posljednjih desetak godina, u kojima su najbolji hrvatski klubovi igrali regionalnu ligu (uglavnom s klubovima iz država nastalih raspadom SFR Jugoslavije) i tek se u drugom dijelu sezone uključivali u nacionalno prvenstvo (Liga za prvaka sa šest klubova), hrvatska ženska košarka ponovno počinje ispočetka. Ideja regionalnog udruživanja nije se pokazala idealnom, pa su očito u klubovima shvatili da domaće prvenstvo i nije tako loša opcija. Naime, u regionalnoj ligi praktički jedina konstanta bili su Gospić i Šibenik, većina ostalih klubova je ulazila i izlazila iz tog natjecanja. Bilo je i mnogo drugih problema koji su kulminirali prošle sezone kada se na završnom turniru za pobjednika lige u Šibeniku (turnir se prethodno trebao igrati u Beogradu) nije odigrao jedan polufinale, i, što je još poraznije, ni finale. Kako bilo, regionalne zablude sada su iza klubova (premda u nekim klubovima najavljuju nastup u Balkanskoj ligi), pa ženska košarka može nastaviti tamo gdje je zaustavljena početkom tisućljeća. Vjetar u leđa hrvatskim bi klubovima trebali biti posljednji uspjesi nacionalnih selekcija, posebno to vrijedi za seniorke koje su izborile kvalifikacije za Olimpijske igre u Londonu…
Dakle, u 1. kolu (15./16.) listopada Zadar je domaćin Jollyju, a na Višnjiku će se igrati i u drugom kolu kada u Zadar dolazi Agram. Zadru slijedi potom gostovanje u Puli, pa domaća utakmica protiv Požege… U ligi nastupa 12 klubova, a igraju se 22 kola. Nakon toga prvih osam ekipa će u doigravanje za prvaka po kup sistemu (1./8., 2./7., 3./6, 4./5.), deveta i deseta ekipa završavaju sezonu, pretposljednja ide u kvalifikacije za ostanak u ligi, a posljednji klub nakon 22. kola ispada u A-2 ligu. Tako je sve to skupa zamišljeno, a sada tek treba vidjeti hoće li sve na kraju tako doista i biti.


 NOVACI PLETER I DUBRAVA




Osim povratnika iz regionalne lige (Jolly, Gospić, Medveščak i Novi Zagreb), nove ekipe u A-1 ligi su Pleter iz Rijeke i Dubrava, koji su prošle sezone nastupali u A-2 ligi.
Raspored 1. kola: Zadar – Jolly JBS, Agram-ZG – Medveščak, Rockwool Pula – Pleter, Plamen Požega – Studenac Omiš, Croatia 2006 – Novi Zagreb, Dubrava – Gospić Croatia osiguranje.