Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Dokoza: Ne želim nikog potcjenjivati, ali ovo je najvažniji arhiv u Hrvatskoj

Autor: Ante Rogić

19.09.2012. 22:00
Dokoza: Ne želim nikog potcjenjivati, ali ovo je najvažniji arhiv u Hrvatskoj

Foto: Vedran SITNICA



Kod nas je potrebno neke stvari puno puta ponoviti kako bi se zapamtile, kao što je naprimjer Državni arhiv u Zadru, što krije ustanova koja čuva dokumente najvažnije za našu povijest, kazao je Dokoza dodavši kako ne želi potcjenjivati ostale, ali kako misli da je ovo najvažniji arhiv u Hrvatskoj
U povodu Dana Državnog arhiva u Zadru večeras su u Izložbenoj dvorani Znanstvene knjižnice Zadar dr. sc. Serđo Dokoza i mr. sc. Dubravka Kolić održali predavanje na temu “Tisuću godina tradicije čuvanja dokumenata u Zadru”.
Ravnatelj Državnog arhiva u Zadru Ante Gverić uvodno je pozdravio veliki broj okupljenih. Izložbena dvorana Znanstvene knjižnice bila je puna do posljednjeg mjesta, što dobrih poznavatelja zadarskog arhiva, što zainteresiranih.
Uz predavanje sinoć su prezentirane i web stranice Arhiva, www.dazd.hr, koje su u funkciji od prije tri dana.
– Mislim da su naše stranice među najljepšim web stranicama državnih arhiva u Hrvatskoj, zahvaljujući grafičkim rješenjima, ali i našim djelatnicima, kazao je Gverić predstavivši stranice koje su podijeljene na nekoliko cjelina. Predstavlja se arhivsko gradivo, gradivo izvan arhiva, izdavaštvo, a postavljena je i galerija na kojoj se mogu vidjeti neki od najvažnijih dokumenata koje arhiv čuva.
Internetske stranice Državnog arhiva u Zadru izradila je Media ZD&Spring Media.
Serđo Dokoza kazao je kako je tradicija čuvanja spisa stara vjerojatno otkad je i čovjeka. Istaknuo je važnost državnih arhiva za našu povijest.
– Kod nas je potrebno neke stvari puno puta ponoviti kako bi se zapamtile, kao što je naprimjer Državni arhiv u Zadru, što krije ustanova koja čuva dokumente najvažnije za našu povijest, kazao je Dokoza dodavši kako ne želi potcjenjivati ostale, ali kako misli da je ovo najvažniji arhiv u Hrvatskoj. Podsjetio je kako arhivi čuvaju najvažnije dokumente.
– U arhivu je svaki dokument unikat. Jedan naš dokument u Londonu ne vrijedi ništa, dok neka vrijedna knjiga svugdje ima istu važnost. Da nema ovog arhiva velikog dijela hrvatske povijesti ne bi bilo, kazao je Dokoza istaknuvši kako se za ovu ustanovu prvi put veže riječ arhiv. Napomenuo je kako je za čuvanje dokumenata najzaslužnija crkva, a počeli su se čuvati u srednjem vijeku. U najstarijem razdoblju najvažniji dokumenti bi se čuvali u škrinjama, za koje su tri osobe imale ključ. Početak 13. stoljeća je vrijeme kad se pojavljuju komune, i tada je postojala gradska kancelarija. S vremenom je jačala svijest o potrebi čuvanja građe.
Dubravka Kolić u svom dijelu predavanja govorila je o arhivu u današnjem smislu riječi.
U zadarskom arhivu čuva se 7.000 dužnih metara arhivske građe.
Svečanost obilježavanja Dana Državnog arhiva u Zadru svojim nastupom uveličala je klapa Kadena.