Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Suradnja Vlade i županija je ključ uspjeha za bolji regionalni razvoj Hrvatske

Autor: Velimir Brkić

19.09.2012. 22:00
Suradnja Vlade i županija je ključ uspjeha za bolji regionalni razvoj Hrvatske

Foto: PIXELL



Svi župani koji su sudjelovali o raspravi na temu o prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu mišljenja su da taj zakon treba ozbiljno doraditi
U okviru Sajma županija, koji se održava od 19. do 23. rujna na Zagrebačkom velesajmu, održan je okrugli stol na kojem su sudjelovali potpredsjednik Vlade RH i ministar regionalnoga razvoja i fondova EU Branko Grčić, ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina te Hrvatska zajednica županija, odnosno župani među kojima i zadarski župan Stipe Zrilić.
– Suradnja Vlade i županija je ključ uspjeha za bolji regionalni razvoj Republike Hrvatske. Vlada i županije moraju intenzivnije surađivati kako bi što više razvojnih projekata uspjelo i bilo pripremljeno za prihvat sredstava iz europskih fondova, zajednička je ocjena predstavnika Hrvatske zajednice županija i Vlade RH nakon okruglog stola, rekao je zadarski župan.
Bilo je dosta tema, ali poruka je jasna, kaže Zrilić, jačanje suradnje i razmjene informacija o svemu što se događa u državi u segmentima važnima za Vladu i županije.
– Teme okruglog stola su bile uloga županija i razvojnih agencija u novoj podjeli Republike Hrvatske, ruralni i regionalni razvoj, lokalna uprava i samouprava te novi prijedlog Zakona o poljoprivrednom zemljištu, navodi Zrilić.
Predsjednik Zajednice županija i vukovarsko-srijemski župan Božo Galić ocijenio je dosadašnju komunikaciju s Vladom lošom te rekao da je razgovora poput ovoga trebalo biti i ranije. Poglavito se to po njegovom mišljenju odnosi na promjene statističkih regija koje su rađene u tajnosti.
– Od prvog dana 2013. godine Hrvatska će biti podijeljena u dvije NUTS 2 regije umjesto dosadašnje tri i to je, kako je i potvrđeno na okruglom stolu, gotova stvar, kaže Zrilić.
Dodaje kako će Jadranska regija ostati nepromijenjena, dok se spajaju dvije regije u kontinentalnoj Hrvatskoj. Obrazloženo je da je razlog ove odluke kako bi svi imali jednaku mogućnost korištenja EU fondova, govori Zrilić.
Na okruglom stolu je najavljeno da će Vlada do ulaska Hrvatske u EU vršiti pritisak na državne institucije, lokalne i regionalne samouprave kako bi razvojni projekti bili što bolje pripremljeni. 
– Svi župani koji su sudjelovali o raspravi na temu o prijedlogu Zakona o poljoprivrednom zemljištu mišljenja su da taj zakon treba ozbiljno doraditi.
Ministar poljoprivrede Tihomir Jakovina je na prozivke o nedorečenosti prijedloga Zakona o poljoprivrednom zemljištu istaknuo prednosti novoga zakona pri čemu je naglašeno da zemljišna reforma ima za cilj aktivirati osnovni resurs, odnosno staviti u funkciju poljoprivredno zemljište.